När det i början av året stod klart att PostNords ekonomi inte riktigt var vad den kanske borde vara, följde snabbt nyheten att tusentals anställda kunde få lämna företaget. Sedan dess har politikerna chockats och vädrat sitt missnöje, samtidigt som PostNord har gått ut och bett om pengar för att klara omställningen från traditionella brev till växande e-handel.
Kräver bra arbetsförhållanden
Nu ger sig Sveriges brevbärare in i diskussionen. I ett debattinlägg som publicerats på nwt.se lyfter fackförbundet Seko behovet av en ny postlag och gör klart vad de tycker om uppsägningar till följd av digitaliseringen.
- Vi kräver att det både ska finnas en god postservice och bra arbetsförhållanden för svenska postanställda. För oss är det oacceptabelt om Postnords problem i Danmark tillåts påverka svensk postservice och postanställda i Sverige, skriver Patrick Theodorsson, som är klubbordförande för Seko Posten Väst, i sitt inlägg.
Theodorsson menar att det inte går att möta de sviktande intäkterna med fler uppsägningar om en god postkvalitet även i fortsättningen ska gå att garantera i hela landet. Istället vill han se en ny postlag. I den måste det enligt honom ingå att posten får två dagar på sig att leverera brev istället för en och att samma sak ska gälla för paket med en vikt på upp till 20 kilo.
"Hög tid att ta ansvar"
Vidare vill Patrik Theodorsson att kostnaden för att skicka brev ska anpassas efter vad det kostar att leverera dem, och att krav på fastighetsboxar införs i alla flerfamiljshus. Det sistnämnda ska bland annat göra det möjligt att skicka fler e-handlade varor direkt hem till kunden.
- Det är nu dags att politiker i riksdag och regering inte bara pratar om kravställande och kritiserar problem med postservicen. Nu är det hög tid att ta ansvar för att skapa förutsättningar för att möta framtidens behov av en fungerande postservice för hela landet, avslutar han.