Det började med att Dennis Söderqvist och hans partner Nathalie Åslund själva blev småbarnsföräldrar. Ganska snabbt insåg de att de ville jobba med barn- och babysegmentet och i december 2015 drog de igång en fysisk butik i Uppsala. Men efter ett halvår ändrades kursen delvis.
- När vi hade haft igång butiken i sex till sju månader så lanserade vi e-handeln, Babyworld.se. Det var inget som vi hade tänkt göra från start, men relativt snabbt så tog e-handeln över och omsatte mer än den fysiska butiken, berättar Dennis Söderqvist för Ehandel.se.
"Fullt från golv till tak"
I mars i år insåg de att e-handeln hade börjat ta så mycket utrymme av verksamheten att den behövde ett eget lager. De valde att dela upp lagerhållningen, så att e-handeln och den fysiska butiken har sina lager på olika ställen. Resultatet blev att e-handelsverksamheten fick ett 1500 kvadratmeter stort lager i Uppsalatrakten. Men mindre än ett halvår efter inflytten kan företaget nu konstatera att de inom kort kommer att behöva flytta igen, som en följd av företagets kraftiga tillväxt.
- Det är fullt från golv till tak, så att säga. Det är inte så praktiskt, så vi kommer att behöva hitta en ny lösning för e-handelslagret inom en väldigt snar framtid för att kunna fortsätta i den tillväxttakten vi har.
Men vad är det som ligger bakom Babyworlds kraftiga tillväxt? Hur lyckas en relativt liten uppstickare växa trots konkurrensen med branschjättar som Jollyroom och Babyshop/Lekmer-koncernen?
Dennis Söderqvist menar att hemligheten ligger i att Babyworld har valt att fokusera på en bredd av kända varumärken och produkter inom barn och baby. Han förklarar att kombinationen mellan e-handel och fysiska butiker inneburit vissa konkurrensfördelar, där Babyworld kan erbjuda ett unikt sortiment som rena e-handlare inte alltid får tillgång till.
- Inom branschen vill vissa varumärken skapa trender med sina produkter och ställer därför krav på sina återförsäljare som de större aktörerna kan ha svårt att rätta sig efter. Vi värdesätter därför att ha ett gott samarbete med våra leverantörer och en gemensam marknadsstrategi.
Marknadsföring "under radarn"
Av samma skäl har Babyworld medvetet valt att inte göra alltför mycket reklam för sig själva. Istället har mycket av marknadsföringen skett genom deras fysiska butik i Uppsala, och numera även den nyöppnade butiken i Västerås.
- Vi har gått lite under radarn och inte gjort så mycket reklam för oss digitalt. Vår ingång i branschen har varit via de fysiska butikerna, vilket också gör oss lite annorlunda än de andra.
Dennis Söderqvist menar att även om den stora tillväxten sker online, så har Babyworld sett ett tydligt samband; Öppnar man en fysisk butik, så ser man en ganska drastisk tillväxtökning i e-handeln också. Bland annat av det skälet så utesluter Babyworld inte möjligheten att i framtiden även öppna fler fysiska butiker.
- Våra kunder uppskattar att det finns någonstans att vända sig till och butikerna fungerar även som showroom och serviceställen. Vad gör man exempelvis om en barnvagn går sönder? Om företaget man har köpt den av bara har e-handel så blir det ju givetvis svårt att lösa problemet samma dag, vilket kan bli ett bekymmer för småbarnsföräldrar. Den som har köpt en barnvagn av oss kan alltid komma förbi någon av våra butiker och få hjälp, så den fysiska delen av vår verksamhet kommer alltid att finnas närvarande, säger Dennis Söderqvist.
Trots den medvetet blygsamma marknadsföringen så har Babyworld alltså växt rejält. Bara i det senaste årsbokslutet, som sträcker sig mellan april 2017 och mars 2018, ökar företaget från en omsättning på drygt 23,7 miljoner till nära 55 miljoner. Alltså över en dubbling av omsättningen på bara ett år. Samtidigt gjorde företaget under det senaste räkenskapsåret en vinst på nära tre miljoner kronor.
Dennis Söderqvist betonar att all tillväxt hittills har skett organiskt och att lönsamhet är viktigare för bolaget än att sälja så många produkter som möjligt, vilket han menar också särskiljer Babyworld från konkurrenterna. Och det konceptet kommer även att fortsätta att vara en ledstjärna.
Dubblad omsättning ska upprepas
Det hela tycks vara ett vinnande koncept och vid nästa årsbokslut räknar företaget med att göra om succén och återigen dubbla omsättningen.
- Vi ska under året bland annat satsa på att utveckla vår plattform, som har varit densamma sedan starten. Med tanke på att vi inte marknadsfört oss så mycket heller ännu, så finns det många växlar som vi kan lägga i om vi vill gasa ordentligt. Vi känner att vi själva har mycket kvar att utveckla i vår verksamhet. Men växer vi för snabbt så kan vi inte hålla kvaliteten, så vi får passa oss lite där också. Det är lite ofrivilligt snabb tillväxt men också väldigt rolig, så att säga.