När Sveriges Apoteksförening idag samlades för att bland annat presentera årets branschrapport, rådde det ingen tvekan. Den tydligaste trenden i aporteksbranschen under 2017, var den växande e-handeln.
- Det är e-handeln som drar till sig nya aktörer till marknaden. Företag och personer från andra branscher ser apoteksmarknaden som extra passande för just e-handel. De viktigaste konkurrensfaktorerna inom e-handeln är framför allt pris, som är lätt att jämföra på nätet, men för att klara konkurrensen krävs även ett brett sortiment och snabba leveranser säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: Så ska utmanaren MEDS bli Sveriges största nätapotek
76% av tillväxten kommer från e-handeln
De omfattande förändringarna i branschen innebär att e-handeln nu står för 95 procent av volymtillväxten och för tre fjärdedelar, 76 procent, av branschens totala tillväxt. Samtidigt påpekar föreningen att e-handelns andel av apoteksbranschen totalt handlar om ganska låga siffror.
Samtidigt konstateras det i rapporten att den som befarade att apoteksavregleringen som inleddes 2009 skulle innebära färre fysiska apotek, inte hade behövt oroa sig. Antalet apotek i Sverige har sedan avregleringen nämligen ökat med 52 procent sedan dess och vid slutet av 2017 fanns det 1 412 stycken apotek.
"Behövs flera tusen farmaceuter"
Rapporten konstaterar också att apoteksbranschens just nu största utmaning är bristen på farmaceuter.
LÄS ÄVEN: Kampanj för att få fler att vilja jobba på apotek
Bristen på yrkesgruppen väntas dessutom intensifieras under de närmaste åren då branschen tros fortsätta växa samtidigt som många väntas gå i pension.
- Från branschföreningens sida arbetar vi aktivt med att få upp intresset att söka till farmaciutbildningarna. De kommande åren kommer branschen att behöva rekrytera flera tusen nya farmaceuter för att fylla behovet, avslutar Johan Wallér.