Halloween närmar sig, och det brukar innebära blåsväder för aktörer som säljer maskeraddräkter. De senaste åren har vi kunnat rapportera om dräkter föreställandes allt från "afrikansk kvinna" till "Anne Frank" - tilltag som inte helt oväntat har mötts av kritik.
LÄS ÄVEN: PR-katastrof när Anna Frank-kostym såldes inför Halloween
Och få har väl glömt bort den folkstorm som barnkostymen "slampig häxdräkt" möttes av förra året.
LÄS ÄVEN: Sålde "slampig häxdräkt" för barn - möttes av kritikstorm
"Otroligt historielöst och respektlöst"
Och nu verkar det vara dags för årets maskeradkatastrof. I Partykungens sortiment ska det nämligen ha ingått vad flera medier beskriver som "falska samiska dräkter". Dräkterna, som av annonsbilder att döma har funnits för både barn och vuxna kvinnor, har dessutom sålts in med följande beskrivning:
"Om du vill representera ursprungsbefolkningen som finns i Sverige, Norge och Finland kan du klä ut dig till en same på nästa maskerad".
Dräkterna ska ha uppmärksammats på sociala medier och fått kritik av bland andra miljöpartisten Henrik Blind, som även är samisk kommunpolitiker.
- Jag trodde inte att man skulle behöva uppleva det här i Sverige år 2018, säger han till Aftonbladet, och tillägger att han tycker att det är "otroligt historielöst och respektlöst" att använda de aktuella dräkterna som ett roligt inslag på ett barnkalas.
"En miss från vår sida"
Partykungen har nu plockat bort dräkterna ur sitt sortiment.
- Vi reagerar på all form av feedback och är det så att många människor känner sig kränkta av en produkt, så som det var i det här fallet, så är det självklart att vi inte ska sälja den produkten, säger företagets vd Joel Svensson till Aftonbladet.
Enligt Joel Svensson har Partykungen ett filter som ska se till att produkter som företaget tycker är olämpliga att sälja, inte ska passera. Just de här dräkterna har av någon anledning lyckats passera det filtret.
- Så det här var ju en miss från vår sida, konstaterar han.
LÄS ÄVEN: Partykungen ångerfull efter ny kritik mot maskeraddräkt
Nyheten med Partykungens samedräkter uppmärksammades först av Sameradion och SVT Sápmi.