ANNONS

Svag krona pÄverkar den svenska E-handeln

Svag krona pÄverkar den svenska E-handeln

Dollarn har blivit dyr. Det kan gynna svenska nÀtbutiker eftersom det blir mindre lockande att e-handla frÄn utlÀndska sajter. Men det Àr inte alla e-handlare som jublar, sÀrskilt inte de som importerar sina varor och betalar i dollar.

ANNONS

Allt fler svenskar handlar frÄn utlÀndska sajter. Framförallt frÄn brittiska, amerikanska, tyska och kinesiska sajter och under 2013 handlade 2,2 miljoner svenskar frÄn utlandet till ett vÀrde av cirka 5,8 miljarder kronor.

En anledningen till att svensken shoppar frÄn utlandet Àr tillgÄngen till ett större utbud, en annan Àr ett lÀgre pris. Den svenska kronan har fram tills för nÄgra mÄnader sedan stÄtt sig tÀmligen stark mot dollarn, nÄgot som framförallt gjort det gynnsamt att e-handla frÄn amerikanska sajter. Men kronan har successivt försvagats.

För och nackdelar

I mars kostade en dollar runt 6:30 kronor pÄ valutamarknaden, nÄgot som innebar en vÀxlingskurs pÄ cirka 6:70 kronor för konsumenten. Sedan dess har dollarn stigit med 14 procent mot kronan och nu fÄr man betala över 7:55 kronor för en dollar pÄ en bank eller ett vÀxlingskontor.

– Jag tror att det kommer att pĂ„verka nĂ€thandeln. En anledning till att man köper frĂ„n USA, Kina och andra lĂ€nder Ă€r naturligtvis priset. Om dollarn stiger gynnar det den inhemska e-handeln i stĂ€llet, sĂ€ger Arne Andersson, e-handelsexpert pĂ„ Postnord.

Men en svag krona Àr inte gynnsamt för alla svenska e-handlare. För en del av dem Àr en stark dollar snarare ett problem Àn en möjlighet, bland annat för de som köper in sina varor i dollar. För dem betyder den senaste tidens utveckling dyrare inköp, nÄgot som i slutÀndan ocksÄ kan komma att pÄverka utpriserna.

KĂ€lla: SvD, HD

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se