ANNONS

Den tidiga vĂ¥ren har gjort begagnathandeln het

Den tidiga vĂ¥ren har gjort begagnathandeln het

Den privata begagnathandeln har inlett Ă¥ret med en stark tillväxt. Under första kvartalet ökade begagnathandeln med hela 9,4 procent jämfört med samma period i fjol. Möbler och Heminredning är särskilt hett i vĂ¥rvärmen.

ANNONS

Den milda vintern gjorde att den privata begagnathandeln avslutade starkt med en tillväxt pĂ¥ 5,1 procent under förra Ă¥rets fjärde kvartal.

NĂ¥got som även verkar ha spelat in pĂ¥ det här Ă¥rets början dĂ¥ den tidiga vĂ¥ren ska ha satt fart pĂ¥ svenskarnas köp- och säljlust pĂ¥ andrahandsmarknaden.

Enligt HUI Research och Blockets, Begagnatbarometern, ökade nämligen begagnathandeln med hela 9,4 procent under Ă¥rets första kvartal, jämfört med samma period i fjol.

– SĂ¥ fort vi ser tecken pĂ¥ vĂ¥ren börjar svenska folket fixa med hem och trädgĂ¥rd. Mycket saker hamnar pĂ¥ Blocket och även trafiken för att köpa prylar ökar. I Ă¥r kom vĂ¥ren tidigt och det avspeglar sig väldigt tydligt i ett starkt första kvartal. Just nu är trädgĂ¥rdsmöbler bland de mest eftersöka prylarna pĂ¥ Blocket, säger Jan Prokopec, vd pĂ¥ Blocket.

BĂ¥tar sjunker inte längre

Alla branscher i begagnathandeln uppvisade stark tillväxt under första kvartalet och sammantaget är det den största ökningen sedan Begagnatbarometern började sammanställa den privata begagnathandeln kvartalsvis.

Störst bidrag till den starka utvecklingen i Begagnatbarometern under denna period stod Möbler & Heminredning för med en fjärdedel av den totala tillväxten.

Branschen med högst tillväxt under första kvartalet var BĂ¥tar som ökade med 33,4 procent. Det är tredje kvartalet i rad som den begagnade bĂ¥tmarknaden uppvisar tillväxttal.

– HushĂ¥llen shoppar Ă¥terigen kapitalvaror bĂ¥de i detaljhandeln och pĂ¥ begagnatmarknaden. Nyförsäljningen av bĂ¥tar gĂ¥r fortfarande trögt, men det faktum att omsättningen pĂ¥ andrahandsmarknaden har satt igĂ¥ng kan vara ett tecken pĂ¥ att branschen är pĂ¥ väg i rätt riktning, säger Lena Larsson, VD pĂ¥ HUI Research.



Källa: Press

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se