Borro grundades redan 2007 men under 2013 såg man ett rejält uppsving. Företaget lånade ut nästan 50 miljoner dollar, en siffra som man väntar sig ska öka till 100 miljoner dollar under 2014. Förra årets succé gjorde också att företagets intäkter på lånen landade runt 17 miljoner dollar, en siffran som även den ska dubblas i år.
Nyligen fick man också in 112 miljoner dollar i riskkapital från investmentbolaget Victory Park Capital. Pengar som ska användas för att expandera verksamheten där bolaget just nu är verksamt, i Storbritannien och USA.
Borro fungerar ungefär som en vanlig pantbank, fast med lite mer teknik bakom ridåerna. Användare som är i behov av pengar, men sitter på värdefulla saker att pantsätta, som bilar, konst, smycken eller klockor, hör helt enkelt av sig till Borro via deras sajt.
Mellanskillnaden tillbaka
Den första ansökan görs alltså på nätet men nästa steg sker offline. Borro har nämligen byggt upp ett nätverk av experter inom olika områden som tar sig hem till personen i fråga för att kolla på, och hämta upp, objektet som ska pantsättas.
Kunden får vid upphämtningstillfället pengarna i handen, vanligtvis runt 65-70 procent av värdet. Precis som en vanlig pantbank har kunden sen en viss tid på sig att betala tillbaka pengarna med en ränta på runt 3,5-4 procent.
Skulle kunden inte betala tillbaka pengarna inom tio månader börjar Borro att sälja av objekten. Till exempel via direktförsäljning, återförsäljare eller auktion. Det mest intressanta är dock att om ett objekt säljs för mer än värdet som sattes vid tidpunkten då det pantsattes, betalar Borro tillbaka mellanskillnaden till kunden.
Nyligen ska ett antikt smycke av Harry Winston ha pantsatts för 100 000 dollar. När det sedan såldes på auktion gick det för 300 000 dollar, något som gav den förre ägaren ett oväntat, men skönt tillskott i kassan.
Samarbete med Amazon?
Borro har på senare tid också gynnats av e-handelns framfart. I takt med att marknaden mognat har folk blivit mer bekväma med att köpa och sälja, men även pantsätta för allt större summor på nätet.
– Vi ser betydligt fler lån runt 50 000 dollar och uppåt. För tre år sedan låg det genomsnittliga lånet på ett par tusen dollar, men nu är det 12 000 dollar. Allt fler ”storkunder” tar hjälp av vår tjänst, säger Paul Aitken, Borros grundare och vd.
Nästa steg kommer att ta verksamheten ännu närmare e-handeln. Man har nämligen planer på att jobba med olika återförsäljare på nätet för att sälja pantsatta objekt. Och med tanke på att Amazon lanserat en avdelning för konst i de högre prisklasserna, så är det inte omöjligt att det kan bli en framtida samarbetspartner.
Redan 2011 spådde Groupons grundare Eric Lefkofsky och Brad Keywell att pantbelåning på nätet skulle bli nästa stora grej, kanske kan de ha rätt.
Källa: Press, TechCrunch