E-handlare i vårt forum har förutom att påpeka hur lagen är dum även höjt ett varningens finger för att de inte blivit informerade om att det kommer tas ut en högre avgift, av deras betalleverantör. Något som då går emot befintliga köpvillkor, där det ofta står 50 kronor. Detta skulle förstås inte hålla om kunden gick vidare med ärendet men framförallt skapar det problem för e-handlarna.
Vi kontaktade betalleverantören Klarna som är en av de som pekas ut som dåliga på att informera om ändringen.
- Vi håller på och går igenom vilka butiker som inte fått informationen från oss, för att sedan skyndsamt informera dessa. Vi beklagar att vi ännu inte hunnit informera alla butiker, säger Fredrik Lennström på Klarna.
Trädde i kraft 16 mars 2013
Klarna meddelar även att de avvaktat andra stora fakturaavsändare sedan lagen trädde i kraft den 16 mars, men att de nu följt efter och höjt avgiften till 60 kronor för privatpersoner och företag. Och de butiker som använder Klarnas dynamiska köpvillkor, som uppdateras automatiskt, skall inte ha några problem.
- De allra flesta butiker använder våra dynamiska villkor och där ändras uppgifterna centralt från oss. Det innebär att butikerna alltid har rätt och uppdaterade avgifter, räntesatser och avtalstexter. De butiker som av någon anledning inte använder dynamiska villkor ska ha anmält det till oss och dessa ska bli kontaktade när någon uppgift i villkorstexterna har ändrats. Vi arbetar för att så många butiker som möjligt ska tillämpa våra dynamiska villkor för att vi alltid ska säkerställa att rätt information når våra slutkunder, berättar Fredrik Lennström.
Svea som är en annan stor betalleverantör sägs ha skickat ut flera mail och de meddelar om lagändringen här på sin sida.
Vi rekommenderar dock alla e-handlare att kontrollera med sin fakturaleverantör, vilken avgift de tillämpar, och se till att köpvillkoren är uppdaterade.