ANNONS

Ta nästa steg med extern expertis

Ta nästa steg med extern expertis
Vem ska ta plats i ditt styrelserum?

När är det läge att be om hjälp?

ANNONS

E-handel som kanal har mognat otroligt snabbt de sista Ă¥ren och marknaden skriker efter personer med kompetens inom e-handel pĂ¥ alla olika nivĂ¥er. I en tidigare krönika lyfte jag problematiken med kompetens inom e-handeln och möjligheterna med cherrypicking direkt ifrĂ¥n de traditonella kanaler där det finns en stor kompetens som saknas och behövs inom e-handeln.

LÄS ÄVEN: När e-handeln mognar krävs det en annan kunskap

Undvika ensamma beslut

I och med att e-handeln växer och omvärlden blir ännu mer komplex känner sig ofta ägarna och vd:n, bĂ¥de i traditonella branscher men ocksĂ¥ de som har sin grund i e-handel som kanal, ensamma i sin beslutsprocess eftersom kompetens inom olika omrĂ¥den kan saknas inom bolaget.

Det finns en rad olika sätt att tillföra kompetens pĂ¥ högre strategiska nivĂ¥er i ett bolag. Dynamiska team som i en advisory board, inhyrda experter i ledningsgrupper eller att ta steget med en extern ledarmot/ordförande i styrelsen.

Ledamöter tänker mer lĂ¥ngsiktigt

MĂ¥nga drar sig för att ta in extern expertis i form av styrelseledamöter med argumentet att bolaget inte är tillräckligt stort. Eller sĂ¥ tror de inte att de kan hitta rätt person, och inte helt sällsynt att de inte riktigt förstĂ¥r styrelsens funktion och vad det kan tillföra med extern kompetens.

Verkligheten är att även mindre bolag kan ha stor nytta av att ta in externa ledarmöter, bĂ¥de för att peka pĂ¥ befintliga förbättringsmöjligheter och - kanske främst - för att lyfta och ge de strategiska frĂ¥gorna det utrymme de behöver fĂ¥ för att bolaget skall kunna ta nästa steg i utvecklingen. Ofta har ledamöter en betydligt mer lĂ¥ngsiktig horisont än vad inhyrda konsulter har, vilket skapar en stabilitet i hur man arbetar med styrelsearbetet.

Tips: Leta i forum

Förutom att leta i det personliga nätverket, vilket inte alltid är bäst, finns det befintliga forum att annonsera i. I dem kan man ocksĂ¥ leta efter passande ledamöter efter egen specifikation. Styrelseakademin, med nära 7 000 medlemmar som de flesta är utbildade och ofta jobbar aktivt inom styrelsearbete, är en mycket bra början när ni vill hitta er nya styrelsemedlem.  

Martin Granberg