ANNONS

Fortsatt långsam utveckling för statlig e-handel

Fortsatt långsam utveckling för statlig e-handel
Svenska myndigheter till er tjänst.

Men minst två myndigheter verkar ha fattat galoppen.

ANNONS

Ingen är längre förvånad. Våra statliga myndigheter vägrar alltjämt, trots upprepade propåer, att anpassa sig till den moderna samtiden - samt till sina egna regler - och börjar sköta sina inköp online. Detta har vi berättat om sedan 2013, när det blev klart att Ekonomistyrningsverket, ESV, skulle ta sig an ansvaret för att få till stånd en förbättring.

LÄS ÄVEN: Nu kräver regeringen ökad e-handel från myndigheter

Nu bekräftas den bilden ännu en gång. Två gånger om året redovisar ESV hur det går - varje gång konstaterar de att anpassningen till e-handeln går det för sakta. Så även denna gång. Det visar den senaste rapporten i ämnet, som släpptes igår.

Liten ökning av e-fakturor

En liten utveckling tycks i alla fall ha skett på ett område; Statliga myndigheters förmåga att skicka digitala fakturor. När vi rapporterade om saken senast, i november 2017, låg andelen digitala fakturor hos de statliga myndigheterna på 57 procent.

LÄS ÄVEN: 70 procent av myndigheterna näthandlar inte trots krav

Nu har ESV sammanställt resultatet av en enkät som gjordes under hösten och det visar sig att denna andel nu ökat till 63 procent.

- Andelen e-fakturor är höge än tidigare, och ökningen har skett i något snabbare takt under det andra halvåret 2017 jämfört med ESV:s tidigare mätningar, skriver myndigheten i rapporten.

Få myndigheter e-handlar

Men från e-faktura till e-handel tycks steget vara relativt långt.

- Vidare visar resultatet att antalet elektroniska ordrar (e-order) är fortsatt lågt för staten som helhet, samt att utfallet skiljer sig stort mellan olika myndigheter. Anledningen kan delvis vara att vissa typer av beställningar anses vara svårare än andra.

Nu är en ny lag på gång, som gör det obligatoriskt för alla statliga myndigheter med mer än 50 anställda att använda sig av elektroniska fakturor. Den kommer även att gälla för alla leverantörer till samma myndigheter. Lagen väntas träda i kraft senare i år och ESV har därför valt att ägna året åt att fokusera på att informera alla berörda parter om vad den nya lagen innebär.

Två myndigheter utmärker sig

Enkäten som ESV gjorde i höstas gick ut till 150 myndigheter och svarsfrekvensen ska ha varit 94 procent.Perioden som har undersökts är juli - december 2017.

Två myndigheter utmärkte sig särskilt åt det positiva hållet. Det var Statens fastighetsverk och Affärsnätverket svenska kraftnät, som båda ska ha haft en hög andel order lagda online.

15 procent av myndigheterna ska dock ha uppgett att de inte lagt en enda e-handelsorder. Enligt ESV är detfrämst mindre myndigheter som sackar efter och ju större en myndgihet är, desto bättretycks de också vara på att anamma både e-handel och e-fakturor.

Michell Grönlund