Som de flesta e-handlare vet så jobbar EU för att öppna upp unionen för gränslös e-handel. Tanken är som alltid god men skapar ibland problem för e-handlare, som till exempel när de tvingas att sälja till alla länder.
LÄS ÄVEN: EU slår fast den nya lagen mot geo-blocking
I vad man skulle kunna kalla en omvänd ordning så ska EU-parlamentet nu ta tag i paketpriserna mellan länderna, som kan variera ganska rejält. I ett pressmeddelande tar parlamentet upp exempel på prisskillnaderna som kan finnas idag.
- Det kan finnas betydande skillnader när vi skickar ett paket från två olika EU-länder till samma destination. Till exempel skulle ett paket på 2 kilo från Belgien till Italien kunna kosta 32,8 euro, medan samma paket som skickades från Nederländerna till Italien skulle kosta 13 euro.
"Handlar inte bara om e-handel"
EU vill nu se till att dessa skillnader försvinner. Hur, frågar du dig kanske? Påtvingad pristransparens sägs vara lösningen, något parlamentet nu ska rösta igenom.
- Bristen på insyn i sektorn kan uppmuntra postoperatörerna att ta ut orimligt höga priser, vilket också skulle kunna hindra småföretag från handel i andra EU-länder. Det kan också stoppa konsumenterna från att fatta välinformerade val och ha tillgång till ett bredare sortiment av produkter, vilket särskilt påverkar de som bor i avlägsna områden, skriver EU-parlamentet.
Det nya regelverket som idag kommer att röstas om inkluderar bland annat en sajt som listar fraktpriser. De nationella övervakande myndigheterna, som svenska PTS, kommer även att få i uppdrag att begära ut data från fraktbolag och kontrollera så att inte orimligt höga priser tas ut. Fraktbolagen ska även tvingas till att vara mycket transparenta och tydliga med fraktpriser mot kunderna.
- Det här handlar inte bara om e-handel. Det påverkar också alla som skickar ett paket till vänner eller släktingar som bor i ett annat EU-land.