ANNONS

E-marknadsplatsen minskade bedrägerierna med 97%

E-marknadsplatsen minskade bedrägerierna med 97%
Polisen Jan Olsson stödjer initiativet

Polisen uppmanar alla e-handlare att följa i deras fotspĂ¥r.

ANNONS

Den svenska marknadsplatsen Tradera rapporterar idag om en mycket stark minskning i antalet kortbedrägerier. För ett Ă¥r sedan ska marknadsplatsen ha infört nya rutiner, som ska ha lett till att antalet bedrägerier pĂ¥ sajten ska ha minskat rejält.

Det Tradera har gjort är dock nĂ¥got som mĂ¥nga e-handlare inte riktigt gillar, att potentiellt öka friktionen i kassan. Marknadsplatsen införde nämligen 3D-Secure, som är ett extra säkerhetslager vid betalning med kort. En funktion som dock, enligt betalexperten Patrik MĂ¼ller, pĂ¥ senare Ă¥r har förbättrats och fĂ¥tt en mycket lägre friktion.

LÄS ÄVEN: Kortbetalningens galna resa genom e-handeln

Införandet av 3D-Secure har i alla fall för Traderas del varit värt det, inte minst med tanke pĂ¥ den minskade mängden kortbedrägerier.

- Säkerhet är en av vĂ¥ra viktigaste prioriteringar pĂ¥ Tradera. Att införa 3D-Secure var helt rätt, dĂ¥ det har gjort det tryggare för kunderna att handla hos oss, säger Niclas Hjelm, säkerhetschef pĂ¥ Tradera.

"VĂ¥r affär har inte pĂ¥verkats negativt"

Orsaken till att företaget införde det extra säkerhetslagret, var helt enkelt pĂ¥ grund av att det genomfördes en hel del köp pĂ¥ marknadsplatsen med stulna kortuppgifter.

- I vĂ¥r betaltjänst sĂ¥g vi att det genomfördes CNP-köp [red. där kortet inte är närvarande] med stulna kortuppgifter. Vi fick rekommendationen att införa 3D-secure för att komma till rätta med problemet. Det visade sig vara en lyckad satsning. CNP-köp med stulna kortuppgifter har minskat med 97 procent och vĂ¥r affär har inte pĂ¥verkats negativt överhuvudtaget, säger Niclas Hjelm.

Enligt siffror som Tradera tagit del av sĂ¥ polisanmäldes 80 000 olovliga köp med kontokort under 2017, vilket ska vara en ökning med 5 procent jämfört med Ă¥ret innan. Jan Olsson pĂ¥ Polisens Nationella Bedrägericenter hoppas att alla e-handlare väljer att göra som Tradera.

- Vi önskar att alla svenska e-handlare ansluter sig till 3D-Secure eller pĂ¥ annat sätt säkerställer kundens identitet. Med denna relativt enkla brottsförebyggande Ă¥tgärd skulle vi tillsammans, utan negativ pĂ¥verkan för handeln, kunna bromsa bedrägeribrottsligheten i Sverige, säger Jan Olsson, chef för Polisens Nationella Bedrägericenter.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se