ANNONS

Sluta skrik – hitta en lösning istället!

Sluta skrik – hitta en lösning istället!

E-handelsstudenterna ryter nu till i frågan om den bristande kompetensen. Laila Vestlie, snart utexaminerad konceptutvecklare inom e-handel, får nu ordet.

ANNONS

Gång på gång så skrivs det artiklar om bristen på kompetens inom e-handeln och att branschen skriker efter folk. Gång på gång så är det som att få en smärre örfil när man läser sådant. Varför? Jo, för det finns många som utbildar sig inom e-handel men som aldrig får träda fram och visa sina kunskaper eller kompetens.

Laila Vestlie heter jag och inom en månad tar jag examen som konceptutvecklare inom e-handel på Högskolecentrum Bohuslän i Uddevalla. Då har jag studerat e-handel i 2 år i en YH-utbildning som skall vara anpassad efter marknadens behov som det ser ut idag.

Framtidens yrke - utan jobb

När jag sökte utbildningen så framstod e-handeln som framtidens yrke där företagen mer eller mindre kommer att slåss om en efter examen. Borde därför vara hur lätt som helst för mig och mina klasskamrater att hitta lämpliga jobb, särskild med den bakgrunden att branschen söker folk. Men nej, så är det inte…

Faktum är att vi studenter till och med har svårt att hitta företag som är villiga att ta emot oss på LiA som är en form av praktik som skulle kunna vara det första steget för studenter och företag att mötas.

Studenterna skriker och branschen skriker men kan någon svara mig varför vi inte hör varandra? Vad beror det på och var brister det?

Var brister kommunikationen

Har skolorna eller YH-enheten misslyckats med att förstå marknadens behov och utfärdat missanpassade kurser i utbildningarna? Kan det vara så att de kunskaper och lärdomar vi får som studenter inte är den kompetens som företagen söker och vill ha?

Sitter det ”fel” folk i skolornas ledningsgrupper som skall vara bryggan mellan studenter och branschen?

Är skolorna dåliga på att marknadsföra utbildningarna och även oss studenter inför arbetslivet och branschen?

Ligger det okunskap eller låg kännedom bland företagen som söker kompetens om att vi studenter faktiskt finns? Eller kan det även vara så att ni söker någon übermänniska som kan allt mellan himmel och jord, helst har en gedigen erfarenhet men låg ålder?

E-handlare behöver engagera sig

Istället för att vi studenter ska försöka jaga er företag för LiA och jobb som de flesta av oss ändå inte får, så kanske det är så att det är ni som får komma till oss. Kom till skolorna och berätta för oss vad ni söker och vad ni vill ha. Engagera er, bli mer aktiva och vägled oss fågelungar så vi lär oss flyga ur boet!

I min blogg Social and Share har jag skrivit om detta flera gånger men med en snällare framtoning. Faktum är att ju mer jag tänker på detta dilemma desto mer frustrerad blir jag.

Till hösten börjar en ny kull e-handelsutvecklare med höga förväntningar och stor framtidsförhoppning om jobb. Skall de gå samma öde till mötes med avslag och nekande från en bransch som söker febrilt efter arbetskraft?

Kom igen nu, folket! Nu slutar vi skrika och kommer på en lösning istället.

laila.vestlie