ANNONS

Gymgrossisten i blåsväder

Gymgrossisten i blåsväder

Tidigare i vår drabbades en 21-årig man i Kalmar av hjärtstillestånd efter att ha ätit kosttillskottet Jack3D ifrån Gymgrossisten. En produkt som innehåller det centralstimulerande och dopingklassade medlet 1.3-dimetyl-amylamin, DMAA. Stockholms och Trollhättans stad har lagt saluförbud på Jack3D och tre liknande produkter. Trots detta fortsätter Gymgrossisten att sälja andra produkter som innehåller DMAA.

ANNONS

– Det gör vi därför att de produkterna inte är saluförbudsbelagda, säger Fredrik Bengtsson, affärsutvecklingschef hos CDON Group som äger Gymgrossisten.

DMAA är en dopingklassad centralstimulerande substans som ofta används av kroppsbyggare och idrottare för att orka träna mer. Gymgrossisten säljer utöver de stoppade produkterna ytterligare elva produkter som innehåller substansen.

Kan bli olagligt

I augusti väntas Statens folkhälsoinstitut klassificera DMAA som hälsofarlig vara, och om så är fallet kommer man på Gymgrossisten bli tvungen att ta bort produkter som innehåller ämnet.

– Ja, då är det är en produkt som inte längre är laglig. Det bli ett års fängelse i slutändan om man bryter mot lagen, säger Anders Persson, utredare, Statens Folkhälsoinstitut.

Henrik Stjernqvist, livsmedelsinspektör på Trollhättans Stad tycker att Gymgrossistens marknadsföring på nätet är oroväckande.

– Jag har tittat på Gymgrossistens webbsida och andra som säljer sådana här produkter. De har oftast ett forum där man som konsument kan skriva om produkten var bra eller dålig. Konsumenterna noterar diverse biverkningar men man tycker ofta att det tar bra det som man stoppar i sig. Det är ganska oroväckande, säger Stjernqvist.

Försvårar antidopingarbete

Även Riksidrottsförbundet är kritiska till att Gymgrossistens fortsätter att sälja produkter som innehåller DMAA.

– Jag är inte förvånad. De är ju bara ute för att tjäna pengar och de tar inte sitt ansvar alls, säger hjärtläkaren Bengt O Eriksson, professor emeritus och vice ordförande i Riksidrottsförbundets Dopingkommission.

– Detta det gör vårt antidopingarbete väldigt svårt. Det är ju en massa idrottare som åker fast för att de har tagit substanser som är förbjudna utan att veta om att det preparat de har tagit innehåller det.

Torun Litzén är IR-ansvarig hos Investment AB Kinnevik som äger 25 procent av aktierna i CDON Group, som i sin tur äger Gymgrossisten, blir överraskad när hon hör om Gymgrossistens agerande.

– För Kinnevik är det viktigt att de företag som vi äger följer de lagar och regler som finns för att kunderna ska känna sig trygga, och det utgår vi från att Gymgrossisten gör. Vi kommer genast att diskutera med Gymgrossisten varför de har valt att fortsätta att sälja kosttillskotten, säger hon

 

Källa: foodmonitor (1)(2)(3)

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se