Vi har vid ett flertal tillfällen rapporterat om de svenska myndigheternas arbete med att bli mer digitala, vilket trots ansträngningar inte har gett mycket till resultat hittills. Bland annat har Ekonomistyrningsverket, som har haft ansvaret för att se till att landets myndigheter e-handlar varor och tjänster, inte ens själva följt de regler som finns på området.
LÄS ÄVEN: 70 procent av myndigheterna e-handlar inte trots krav
"Styrningen behöver stärkas"
För redan 2014 infördes regler som sade att alla myndigheter skulle sköta sina inköp digitalt, men verkligheten har alltså sedan dess sett annorlunda ut. Och nu har staten uppenbarligen tröttnat på myndigheternas långsamma agerande, för i dag meddelar Regeringskansliet att ytterligare en myndighet ska införas.
Den ska öppna i Sundsvall den 1 september 2018 och arbeta med att “utveckla, samordna och stödja digitaliseringen av statliga myndigheter, kommuner och landsting”.
- För att kunna ta tillvara på de besparingar och de positiva effekter digitaliseringen bidrar till behöver styrningen och samordningen i den offentliga sektorn stärkas och där kommer den nya myndigheten spela en viktig roll, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.
Lantmäteriets chef ska organisera
För att ge den nya myndigheten goda möjligheter till en bra start, har regeringen utsett en organisationskommitté som ska ledas av Bengt Kjellson, som i dag är generaldirektör för Lantmäteriet. Organisationskommittén ska bland annat "vidta de åtgärder som krävs" för att myndigheten ska kunna vara igång i september som planerat.
Digitaliseringsmyndigheten, som egentligen ansvarar för digitaliseringen av hela den offentliga sektorn, kommer att ta över ett antal uppgifter från just Ekonomistyrningsverket, men också från bland annat Skatteverket och Post- och telestyrelsen.
- I slutändan handlar det om att effektivisera offentliga verksamheter, förenkla privatpersoners vardag och främja innovation och deltagande i samhället, säger Ardalan Shekarabi.