Apotea satsar sedan tidigare på miljövänliga leveranser genom att klimatkompensera alla hemleveranser till kunderna. Nu slår man ytterligare att slag för miljön via en återinsamlingskampanj där kunderna uppmanas att skicka in överblivna läkemedel så att de inte hamnar i Östersjön.
Apoteken är redan idag skyldiga att ta emot överblivna läkemedel, men Apotea säger sig vara först i Sverige med att erbjuda kunderna att kostnadsfritt skicka in läkemedlen på ett enkelt och smidigt sätt. Något som bland annat innebär att kundern i samband med sitt köp på Apotea.se kan beställa en returpåse med fraktsedel.
– Flera läkemedel innehåller stora mängder aktiv substans, även efter att de har använts. Exempel på sådana läkemedel är inhalatorer, p-ringar och hormonplåster, säger Tove Ahlström, ny hållbarhetschef på Apotea.se och fortsätter:
– Det är extra viktigt att dessa hanteras på ett korrekt sätt. Jag hoppas att våra kunder hjälper till och returnerar överblivna läkemedel till oss i framtiden, så att det förstörs på rätt sätt.
Vill bli bäst på hållbarhet
Läkemedelsrester i naturen är ett allvarligt miljöproblem och enligt en rapport från Läkemedelsverket hamnar varje år hamnar uppskattningsvis 250 ton läkemedel i hushållssoporna eller spolas ner i avloppen. Rester som hamnar i vattendrag, i känsliga hav som Östersjön, i grundvattnet och slutligen även i dricksvattnet.
Hormoner från p-piller samlas i sjöar och hav och påverkar fiskars förmåga att reproducera sig och ett annat problem är all den antibiotika som kommer ut i naturen. Detta kan leda till att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, vilket gör att de blir svårare att bekämpa när vi blir sjuka.
– Insamlingen av läkemedel är en strategisk satsning för oss. Vårt mål är att vara Sveriges bästa apotek på hållbarhet. Vi har valt att sätta Östersjön i fokus för insamlingskampanjen, då problem med läkemedelsrester i naturen är ett växande problem, säger Pär Svärdson, VD för Apotea.se.