Glädjen blev dock kortvarig. Redan ett par dagar senare började rykten cirkulera om att fyndet var en bluff – ett bus som spårat ur. Det spekulerades i att någon medvetet placerat ut föremålet. Specifikt nämndes möjligheten att det rörde sig om "armeringsjärn, najtråd och Biltemas guldfärg", något antikvarien Ytterberg då avfärdade.
Det är uppenbart att det inte är någon som böjt till ett armeringsjärn, lindat najtråd runt och sprejat med Biltemas guldfärg, sade antikvarien Niklas Ytterberg till TTELA.
Länsstyrelsen medgav samtidigt att man gått ut för tidigt med att fastslå att ringen var av guld och skickade föremålet på kemisk analys för att "kontra" ryktena.
I fredags kom resultatet: halsringen bestod huvudsakligen av järn, zink och koppar – inte guld. Länsstyrelsen tvingades backa och konstaterade att föremålet saknade kulturhistoriskt värde och troligen var modernt tillverkat. "Vi tror att det är ett modernt föremål," sa Mats Herklint, chef på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, till Aftonbladet och tillade att det var en "skicklig person med hantverkskunskaper" som låg bakom.
Biltema hakar på
Mitt i den något pinsamma situationen för Länsstyrelsen såg Biltema en möjlighet. Eftersom deras ståltråd (najtråd) och sprayfärg tidigt figurerat i ryktena kring bluffen, valde företaget att anspela på händelsen i sin marknadsföring.
I ett uppmärksammat inlägg i sociala medier ska Biltema ha publicerat en bild som på ett humoristiskt sätt kopplar samman det falska fornfyndet med just försäljning av ståltråd och guldfärgad sprayfärg.
Vem som faktiskt tillverkade och placerade ut den falska halsringen är fortfarande okänt. Den person som pekats ut i medierapporteringen har nekat till inblandning. Länsstyrelsen uttrycker besvikelse men ser det också som en lärdom för framtiden. För Biltema blev dock historien oväntat nog en gyllene möjlighet att nå ut.