Den första januari 2016 införs en lagändring i Norge som gör det möjligt att sälja receptbelagd medicin online. Komplett har planerat att öppna ett apotek sedan 2013, då Norge fick en ny regering som under valrörelsen verkat positiva till att luckra upp den gällande lagen. Nu är planen att sakta men säkert ta en allt större del av den norska läkemedelsmarknaden, som Komplett uppskattar är värd 22 miljarder kronor. Det första målet är att vara uppe i fem procent om fem år.
- Att sälja receptfritt och kosmetika på nätet är inte unikt i Norge, alla de tre stora kedjorna gör det. Det som är nytt är att det har kommit en ny aktör som inte ägs av de tre stora kedjorna. För oss är detta ett första steg till att nästa år öppna ett fullskaligt apotek och då även sälja receptbelagda varor. Det finns inte i Norge i dag, säger Stig Henning Pedersen, driftdirektör för Komplett Apotek.
I dag arbetar Kompletts apotekspersonal med kundtjänst och att sälja receptfritt
Nej, till och med den 31 december 2015 får receptbelagd medicin bara säljas i fysiska butiker i Norge. Sedan e-handeln Komplett Apotek lanserades har därför de åtta personalmedlemmarna, varav fem är farmaceuter, arbetat med kundtjänst och att sälja receptfritt.
- Det har varit ganska mycket att göra de senaste två veckorna. Vi hade en öppningsfest i samband med premiären med rabatter på hela sortimentet, så då blev det mycket att göra, säger Stig Henning Pedersen, som även han har en bakgrund som farmaceut.
För närvarande domineras den norska marknaden för receptbelagda mediciner av tre stora aktörer, varav två är tyska och en är amerikansk. Där har Komplett hittat en lucka för en norsk nätaktör som utöver konkurrenskraftiga priser också kan erbjuda en diskret shoppingupplevelse, något som många norska konsumenter uppges vara intresserade av. Och den norska nätjätten tycker sig se att upplägget åtminstone verkar ha fungerat bra i Sverige.
- Där har vi ju Apotea som var i samma situation som oss. De utmanade också de etablerade kedjorna och sålde bara receptfritt till en början. Vi vet att det finns en stor marknad för det i Norge också, men vi tror att det är de receptbelagda varorna som kunderna först och främst kommer att vända sig till nätet för.
Komplett Apotek hanteras av ett separat Autostore som bland annat säkerställer att läkemedlen håller rätt temperatur
Apoteas VD Pär Svärdson har sagt i en tidigare intervju på Ehandel.se att det knappt finns någon konkurrens inom hans bransch eftersom de etablerade apotekskedjorna har det mesta av sitt fokus på de fysiska butikerna.
- Ja, vi tänker ju att det är vår styrka. Att vi är bra på nätet eftersom vi inte behöver ta hänsyn till fysiska butiker. Vi har gjort en del kundundersökningar tidigare och vi har alla jobbat för apotek förr, och det vi vet är att många kunder vill att apoteksbesöken ska vara lite mer diskreta. Vi kan kommunicera det tydligt - att handlar du på nätet så sköts allt diskret. Där har nog de andra kedjorna en utmaning.
Men tror du inte att många åtminstone till en början vill ha hjälp av en person i en butik just när de ska handla medicin?
- Alla frågor blir lika lätta att ta på vår chatt. Och den är krypterad så vi ser inte namnet på personen vi chattar med. Det här blir som sagt mer diskret. På ett apotek har du kanske någon bakom dig i kön, säger Stig Henning Pedersen, och förklarar att i vissa fall kanske instruktionsfilmer kan ge kunderna information som inte är möjlig att ge i textform.
Hur viktigt är det att kunna erbjuda lägre priser?
- Vi har lagt oss under konkurrenternas priser. Men vi tror inte att det är priset som kommer att vara huvuddrivande för att kunderna ska välja att handla på nätet.
Apotek i Norge måste erbjuda en fysisk butik - i den här luckan på Kompletts lager går det därför att köpa medicin
Norge kommer även efter lagändringen den 1 januari att ha vissa regler för hur mediciner får distribueras. Till exempel måste aktörer även fortsättningsvis erbjuda möjligheten att köpa medicin i en fysisk lokal - något Komplett kan tillhandahålla vid lagret i Sandefjord, och försäljningen kommer att följas av strikta regler kring hur kundernas personuppgifter skyddas.
- Det är strängare i Norge med hur man får skicka mediciner. I Sverige är det tillåtet att skicka hem mediciner till folks brevlådor. I Norge kommer inte det att vara tillåtet. Då måste man skicka allt till ett ställe som är inomhus. Medicinerna får inte ligga i en brevlåda utomhus där de kan bli utsatta för frost eller stark värme. Och så ska vi dokumentera vem det är som tagit emot leveransen, förklarar Stig Henning Pedersen.
Tror du att ni hade valt att öppna ett apotek om det inte var för att en lagändring såg ut att vara på gång?
- Apotea är ju ett bevis på att det går. Men vi hade inte den informationen, att Apotea lyckats så bra, 2013. Så då hade vi nog inte valt att satsa. När vi nu vet att det också går att bara sälja receptfritt hade vi nog också tänkt annorlunda. Men vi tror att receptbelagt kommer att stå för den stora tillväxten, avslutar Stig Henning Pedersen.
Komplett Apotek lanserades i Norge den 17 november i år.