ANNONS

Ny nordisk rapport: Annonsörerna satsar allt mer pÄ podcast

Johanna Turner och Gustaf Helleday, Acast (press)
ANNONS

Medieköpare har ett högt förtroende för podcastkreatörer.

Podcastbolaget Acast presenterar en ny rapport om hur nordiska medieköpare planerar sina annonsinvesteringar inför det kommande Äret. Studien, som baseras pÄ data frÄn medieköpare i Sverige, Norge och Danmark, avslöjar att intresset för podcastannonsering ökat.

8 av 10 planerar att öka sina investeringar

Hela 83 procent av de tillfrÄgade planerar att öka sina reklaminvesteringar i podcasts under 2024. Det ökade intresset ska bland annat bero pÄ den generella medietillvÀxten och den höga avkastningen.

Med Ätta av tio annonsörer som planerar att öka sina investeringar i podcast Àr det tydligt att mediet skapar faktisk affÀrsnytta och har kommit att bli en allt mer central del av annonsörernas mediemix, sÀger Gustaf Helleday, Insights Manager pÄ Acast i en kommentar till rapporten.

De mediekategorier som förlorar investeringar till förmÄn för podcasts Àr framför allt radio, tv och tryckta medier. 65 procent av de tillfrÄgade pekade ut radio som den mest pÄverkade kategorin.

Podcast har genomgÄtt en imponerande förÀndring och har snabbt gÄtt frÄn att vara ett nisch- till massmedia. Med hÀlften av den nordiska befolkningen som regelbundna lyssnare har podcast blivit en naturlig kanal för annonsörer att nÄ och engagera sin mÄlgrupp. Med den hÀr rÀckviddsökningen blir det allt tydligare att podcasts befÀster sin position som en central del av det moderna medielandskapet och utmÀrker sig som en effektiv plattform för autentisk kommunikation och strategisk marknadsföring, sÀger Johanna Turner, Director of Sales, Nordics pÄ Acast.

Studien visar ocksÄ pÄ ett högt förtroende för podcastkreatörer. TvÄ av tre uppger att de anser reklam frÄn podcastprofiler vara mer trovÀrdig Àn reklam frÄn influencers pÄ sociala medier.

RÄder fortfarande viss osÀkerhet

Samtidigt rÄder det fortfarande mycket osÀkerhet bland annonsörerna. PÄ frÄgan vad som hindrar dem frÄn att öka sina annonsinvesteringar i podcasts, svarade majoriteten att de prioriterar mer etablerade mediekanaler eller saknar kunskap om mÀtstandarder för podcasts. Andra uppgav att de Ànnu inte har utvecklat en ljudprofil för sina varumÀrken.

Vi ser att det fortfarande rÄder viss osÀkerhet och att mer etablerade medieslag prioriteras. HÀr Àr det vÄrt ansvar att kontinuerligt öka förstÄelsen för poddmediets mÀtstandarder, effekt och kreativa möjligheter, för att öka bÄde annonsinvesteringar och antalet annonsörer som vÀljer att höras i podd, sÀger Gustaf Helleday.

Sofie Magnusson