ANNONS

Nu lockas influencers till Onlyfans nya utmanare: "TillÄter inte vuxeninnehÄll"

Jenna Nevrin, Celine Axman, Nicci Hernestig (skÀrmdumpar frÄn Instagram)
ANNONS

Unfiltered lÄter influencers ta betalt för innehÄll och prenumerationer. 

För den som Ă€r en van besökare av Instagram och svenska influencers flöden, har under de senaste veckorna kanske noterat en del uppmaningar om att ansluta sig till Unfiltered? Plattformen grundar sig pĂ„ idĂ©n att du som följare kan betala influencern för att se utvalt innehĂ„ll, eller prenumerera för en fast mĂ„nadskostnad. Än sĂ„ lĂ€nge finns det bara en webbversion och dĂ€r heter plattformen "Unfiltered.life" men av logotypen att döma Ă€r det alltsĂ„ bara Ulfiltered som verkar vara namnet som anvĂ€nds.

Gammal idé i nytt format

Idén Àr knappast ny, Patreon har lÀnge erbjudit kreatörer att ta ut avgifter för sitt innehÄll och för nÄgra Är sedan slog Onlyfans ned som en bomb bland sociala medier.

Men för den som hÀngt med pÄ Onlyfans resa vet ocksÄ att plattformen ofta förknippas med en viss typ av innehÄll, Àven om plattformen anvÀnds av flera olika kreatörer med mÀngder av olika typer av innehÄll. Matinfluencers kan ta betalt för sina recept och fitnessprofiler kan agera digital personlig trÀnare och fÄ betalande kunder. Trots det har Onlyfans, med sina generösa regler för vilket innehÄll som tillÄts pÄ plattformen, fÄtt se sitt namn nÀrmast bli synonymt med explicit innehÄll.

Även om mĂ„nga svenska influencers valt att omfamna Onlyfans, antingen som en prenumerationsplattform för utvalt innehĂ„ll, eller som en helt ny inkomstmöjlighet, har mĂ„nga ocksĂ„ varit motvilliga till att förknippas med den. NĂ„got som inte verkar ha undgĂ„tt grundarna till Unfiltered, som nu lanserat en plattform med samma funktioner men snĂ€vare policy.

Unfiltered tillÄter inte vuxeninnehÄll och bygger sin plattform för dom i vÄr generation som inte vill bli förknippade med sÄnt innehÄll, sÀger Nicci Hernestig, som Àr en av de influencers som valt att ansluta sig till Ulfiltered.

Ofiltrerat och privat

Om mÄnga som anvÀnder Onlyfans lÀgger en hel del tid pÄ att skapa sitt innehÄll, verkar tanken med Unfiltered istÀllet vara en personligare och mer ofiltrerad kontakt med följarna. Nicci Hernestig har 205 000 följare pÄ Instagram och pÄ den nya plattformen utlovar hon mer personligt innehÄll frÄn sin vardag, dialoger med sina prenumeranter och förhandstittar pÄ kommande innehÄll.

Jag Àlskar mina följare och uppskattar att kunna interagera pÄ ett mer autentiskt sÀtt. Jag lÀgger dessutom mycket tid och engagemang och vill svara och kommunicera med mina följare, sÀger hon och fortsÀtter:

Framför allt sÄ hoppas jag att mina följare kommer uppskatta det ofiltrerade content som jag har pÄ min Unfiltered-sida och den tid som jag lÀgger ned pÄ att lÀra kÀnna var och en av mina följare.

Andra influencers som valt att ansluta sig till prenumerationsplattformen Ă€r Jenna Nevrin som har 162 000 följare pĂ„ Instagram. Hennes innehĂ„ll kretsar ofta kring trĂ€ning och pĂ„ Unfiltered skriver hon att de som prenumererar, eller betalar för enskilt innehĂ„ll, bland annat fĂ„r ta del av hennes trĂ€ningspass och fĂ„r tips och recept till hĂ€lsosamma mĂ„ltider. Även Celine Axman har valt att bli en kreatör pĂ„ plattformen.

KrÀvs godkÀnd ansökan för att bli medlem

Det Àr inte vem som helst som kan starta ett konto pÄ Unfiltered och börja tjÀna pengar. För att fÄ bli medlem krÀvs det att du redan har en publik att nÄ ut till pÄ sociala medier, nÀrmare bestÀmt minst 10 000 följare. Skulle du uppnÄ det kravet Àr nÀsta steg en ansökan om att bli en kreatör som sedan mÄste godkÀnnas av plattformen. PÄ hemsidan Àr Unfiltered ocksÄ noga med att nÀmna sin policy för vilken typ av innehÄll som Àr tillÄtet att publicera.

Vi tillÄter nakenhet under vissa förhÄllanden, sÄsom kvinnor som ammar samt konstnÀrlig nakenhet (inklusive mÄlningar och skulpturer). Kalla oss gammaldags, men vi tror att vissa saker Àr bÀst att hÄlla privata.

Hur mycket kreatörerna kan tjÀna Àr givetvis svÄrt för nÄgon att svara pÄ. Influens har inte heller fÄtt ta del av nÄgon information om hur prissÀttningen fungerar, men noterar att tidigare nÀmnda influencers priser för innehÄll och prenumerationer skiljer sig Ät. Den som vill prenumerera pÄ Jenna Nevrins innehÄll fÄr betala 39 dollar, omkring 400 svenska kronor, i mÄnaden. Nicci Hernestigs prenumeration kostar istÀllet 19 dollar i mÄnaden men dÄ kan följarna bara skicka 20 meddelanden i mÄnaden, jÀmför med 30 för den som vill prata med Jenna Nevrin.

Unfiltered Àr bara nÄgra veckor gammalt men vi Àr flera influencers, digitala kreatörer och sÄ vidare som anvÀnder det, och vi har alla gemensamt att vi absolut inte Àr intresserade av innehÄll som önskas pÄ vissa andra plattformar. SÄ ja absolut, jag kan tÀnka mig att det kommer bli en ny trendande plattform.

Sofie Magnusson