Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Glädjande siffror för handeln - konkurserna föll brant

Detaljhandeln stora ljusglimten i en dyster månad.
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Efter en inbromsning i augusti tog konkurserna ny fart i september. Men i handeln skymtas en ljusning, som tyder på att bättre tider äntligen är på väg.

Enligt färska siffror från Creditsafe, som för data över aktiebolag, så minskade faktiskt konkurserna i detaljhandeln med hela 19 procent förra månaden.

Detaljhandel, restaurang och bygg är tre betydande branscher, och att se minskningar av antalet konkurser i samtliga är en glädjande utveckling. Det blir intressant att följa dessa branscher under kommande kvartal, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

ANNONS

Tittar vi över perioden januari till september har konkurserna "bara" ökat med 4 procent i detaljhandeln i år, jämfört med samma period 2023. Motsvarande siffra i e-handeln är dock 42 procent.

"Ökar över lag"

Tittar vi på UC:s konkursstatistik så ser vi också en positiv utveckling för detaljhandeln. Där minskade konkurserna med hela 23 procent, vilket är den största minskningen av konkurser under september månad.

Det innebär att man sticker ut tydligt från många andra branscher.

Under augusti månad såg vi att konkurskurvan började vända nedåt i många branscher. Dessvärre ser vi nu att konkurserna nu ökar över lag, vilket gör det framtida konkursläget och makroekonomiska situationen svårbedömd, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Dela artikeln: