Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Så väckte de e-handlarens försäljning - efter nya lagen

Karl Lindberg
"Supercool lösning".
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

Många e-handlare har inte förstått konsekvenserna av Digital Markets Act (DMA), som trädde i kraft den 6 mars i år, det menar Google-experten Karl Lindberg.

Många har bara fortsatt som vanligt och inte förstått varför deras resultat successivt blivit sämre, säger han.

Det handlar om annonsering via till exempel Google och Meta där DMA helt enkelt gjort systemen mycket sämre, i och med att det nu ofta är sämre data i grunden på grund av de nya lagarna. Detta då det krävs samtycke av besökarna för att samla in data, det vill säga den klassiska cookie-bannern.

ANNONS

Det har inneburit en stor dataförlust som Google och Metas annonseringsverktyg inte tagit hänsyn till.

Varför Karl Lindberg lyfter frågan just nu är för att han tror sig ha funnit en lösning på problemet.

Vi har anammat en supercool lösning på problemet som vi kört med låg profil under en period för våra kunder. Men nu är vi redo att dela informationen så att fler kan lära sig och kanske också anamma det för sin egen marknadsföring, säger Karl Lindberg från byrån AdRelevance.

Ett case behandlar Sovfabriken, en familjeägd e-handel med bas i Skåne, som säljer sängtillbehör. Enligt Karl har man lyckats öka omsättningen och lönsamheten med 31 respektive 24 procent de senaste tre månaderna.

“Minskad osäkerhet och ökad flexibilitet“

Och en stor del av framgångsreceptet sägs vara något som kallas Blended Cost of Sale (Blended COS). Som alltid kan det snabbt bli komplext med dessa marknadsföringstermer men Karl Lindberg ger oss ett konkret exempel.

Till exempel, om du spenderar 250 000 kronor på marknadsföring genom kanaler som Meta Ads, TikTok Ads och Google Ads, och ens totala försäljning är en miljon kronor, blir ens Blended Cost of Sale 25 procent. Detta innebär att 25 procent av ens försäljning går till att täcka marknadsföringskostnader. Genom att sätta ett Blended COS-mål för hela marknadsföringsstrategin kan man uppnå en mer flexibel och effektiv optimering.

Denna typ av mål ska alltså göra det möjligt att justera och fördela budgetar mellan kanaler på ett dynamiskt sätt, beroende på var den största potentialen finns för tillfället.

Jag rekommenderar e-handlare att överväga om Blended COS är en bra strategi för dem. Det finns flera fördelar med minskad osäkerhet, ökad flexibilitet och ett helhetsperspektiv. Genom att ha en helhetssyn kan man agera proaktivt på försäljningsdata i realtid och dynamiskt justera budgetar för att maximera intäkterna, säger Karl Lindberg.

Dela artikeln: