Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Svenskar får okända paket från e-handelsjätte: "Scanna inte någon kod"

Kapas för bedrägeriförsök.
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Dela artikeln:

Nu bör man vara extra uppmärksam på vilka paket man hämtar upp. En ny bedrägerimetod handlar nämligen om att skicka paket till privatpersoner. Men det farliga är inte att ta emot paketen, utan att scanna en QR-kod på eller i paketet. Det skriver Sveriges Radio P4.

Scanna inte någon QR-kod, det kan vara ett sätt att komma åt mobiltelefonen, säger polisen till P4.

Flera personer i Bromma i Stockholm har nämligen blivit utsatta för det här under den senaste veckan. Paketen "kommer från en känd e-handelsjätte", trots att personerna inte beställt något. Men håll koll på att paketen är adresserade rätt och inte till en fiktiv person som inte bor där.

ANNONS

Paketen innehåller varken följesedel eller faktura. Produkterna i leveransen kan vara muggar, schampo eller pennor.

Kan vara brushing scam

Polisen varnar nu för detta och menar att det kan röra sig om en så kallad "brushing scam".

Det är en typ av bedrägeri där företag eller säljare skickar varor till personer som inte har beställt dem. Syftet är att få det att se ut som om dessa personer har köpt varorna, så att säljaren kan skriva falska positiva recensioner på nätet och på så sätt höja sitt betyg eller sin försäljning. När det är en brushing scam så är personerna, som får varorna, oftast inte i fara och behöver inte betala något. Men deras namn och adress har använts utan deras tillstånd.

E-handlaren lägger alltså en beställning på sina egna produkter, och skicka paket till personer vars adresser de kommit över på ett olagligt sätt. Allt för att skriva en falsk recension i mottagarens namn.

Farligt med okänd QR-kod

Men med tanke på att paketen också innehåller en QR-kod, som man vill att mottagaren ska skanna, kan bedrägeriet handla om att komma åt mottagarens mobil och betalkort. Det är därför polisen varnar för att skanna okända QR-koder.

Syftet kan vara att samla in kortuppgifter, eller att ladda ner någon skadlig kod, så att bedragarna kan ta över, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericentrum.

Paketen i Bromma levererades av Airmee, som menar att det är första gången de är med om det här. Men bedrägerimetoden med QR-koder har under den senaste tiden förekommit hos flera budfirmor i Europa.

Det man kan göra, om man tar emot ett sådant paket, är att göra en reklamation på företagets hemsida.

Dela artikeln: