Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

E-handelsexplosion i branschen: “En omfattande generationsväxling”

Byggföretagen planerar in mer e-handel i verksamheten
"Förväntas accelerera utvecklingen av e-handel".
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

När det kommer till e-handelns tillväxt så är kanske inte byggbranschen det första man tänker på. Men nu vänder vindarna, enligt en alldeles färsk undersökning.

Företaget Ramirent, som hyr ut svensk maskinutrustning, har tagit tempen på byggbranschens intresse för e-handel. Enligt undersökningen så är det idag 42 procent av företagen som har e-handel, vilket kan jämföras med i fjol då endast 30 procent svarade ja på den frågan.

ANNONS

Vi kommer att se hur allt fler leverantörer av byggmaterial, maskiner och utrustning startar e-handel i takt med att byggprojekten effektiviseras och den yngre generationen byggnadsarbetare och projektledare blir fler, säger Jimmy Dahlström, chef för Ramirents affärsområde Den temporära fabriken.

Sju procent av de tillfrågade räknar dessutom med att starta e-handel inom de närmaste 10 åren. 3 av 10 byggbolag gör samtidigt upp till hälften av sina inköp via e-handel idag. Vart fjärde bolag beställer mer än 50 procent via nätet.

Byggbranschen världen över står inför en omfattande generationsväxling och konsumenter idag väljer generellt i mycket stor utsträckning ett digitalt förfarande. Detta sammantaget förväntas accelerera utvecklingen av e-handel även inom byggbranschen. Företag som är verksamma i leverantörsledet kommer således behöva utveckla sin digitala kapacitet, infrastruktur och kompetens för att möta den ökade efterfrågan, säger Jimmy Dahlström.

Rapporten baseras på svar från 500 personer inom byggbranschen, som fått frågor om bland annat e-handel och digitalisering, och den har genomförts tillsammans med Novus.

Dela artikeln: