Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Branschens ilska mot höstbudgeten: "Regeringen negligerar behovet"

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel
Fick inget gehör i stridsfrågan.
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Höstbudgeten har lämnats över till riksdagen och handlarna verkar generellt sett nöjda med innehållet i den.

Branschorganisationen Svensk Handel ser flera positiva delar, men hade också velat ha mer.

Vi välkomnar att regeringen nu går från ord till handling och stärker hushållens köpkraft. Det är en nödvändighet, givet det ansträngda ekonomiska läget. Potentialen inom handeln är enorm, men för att Sverige även fortsatt ska kunna vara ett starkt handelsland krävs att politiken inser värdet av vår bransch, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

ANNONS

Det är framför allt om stridsfrågan sänkta arbetsgivaravgifter som väcker ont blod. Svensk Handel tycker att den "lyste med sin frånvaro" i höstbudgeten och menar att att höga arbetskraftskostnader riskerar att sänka svenska handelsföretag då konsumtion, företagande och jobb kan komma att flytta utomlands.

Företag inom detaljhandeln betalar 28 miljarder mer i arbetsgivaravgifter jämfört med sina konkurrenter i OECD-länderna. Vår bransch är näringslivets största arbetsgivare, och vill fortsätta vara en central del av den svenska ekonomin. Vi är därför förvånande över att regeringen, som säger sig prioritera jobb och företagande, gång på gång negligerar det stora behovet av att sänka arbetsgivaravgifterna, säger Sofia Larsen.

Men hon ser ljust på satsningen som ska minska regelkrånglet i branschen. Något som också kan leda till lägre utgifter, om det faller väl ut.

Samtidigt har regeringen spänt bågen i fråga om regelförenklingar och undvikandet av överimplementering. Där har vi höga förväntningar på hur det kan minska krångel och kostnader för våra medlemsföretag.

Dela artikeln: