Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Mathem kämpar för sitt liv - säger upp över 300 anställda

Har ansökt om rekonstruktion.
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Sammanslagning med norska kollegan Oda och ett rejält sparpaket. Det var receptet som skulle få Mathem på fötter igen och påbörja omställningen mot lönsamhet.

Det räckte dock inte och i dag meddelar Oda Group att man ansökt om rekonstruktion för Mathem.

Att genomföra en företagsrekonstruktion är aldrig ett enkelt beslut, men vi är övertygade om att det är rätt väg framåt för Mathem. Det ger oss möjlighet att se över bolagets kostnadskostym och göra nödvändiga justeringar för att säkerställa att Mathem långsiktigt blir finansiellt hälsosamt och framgångsrikt, säger Chris Poad, vd för Oda Group, i en kommentar.

ANNONS

Om den beviljas beräknas den ta mellan tre och sex månader. Den ska heller inte ha någon direkt påverkan på den dagliga verksamheten, eller e-handlarens kunder.

Massvarsel i storstäderna

I samma veva meddelas även ytterligare sparåtgärder där lagerverksamheterna i Malmö och Göteborg läggs ned. Det innebär i sin tur att totalt 300 medarbetare, 150 på vardera lager, varslats om uppsägning.

Det ska även skäras ned på ett antal tjänstemannaroller när Oda och Mathem ska bli ett och samma företag.

Att omtyckta och duktiga medarbetare påverkas av den här situationen är en oerhört tung baksida med den här typen av förändringar. Men dessvärre är det nödvändigt för att kunna vända bolaget i rätt finansiell riktning. Vi gör nu vårt yttersta för att genomföra den här processen på ett korrekt och respektfullt sätt och vi kommer att stötta våra medarbetare som påverkas på flera sätt för att hjälpa dem framåt, säger Chris Poad.

Centraliserar lagret

Kunder i Göteborg och Malmö kommer dock att kunna beställa från Mathem även framgent. Beställningarna kommer istället att hanteras i det automatiska lagret i Larsboda i Stockholm, för att sedan köras ut till distributionscentraler i respektive stad.

Omstruktureringen kommer att ske senast 31 oktober i Göteborg och 30 november i Malmö.

Odas logistikplattform, som även implementerats i Mathems verksamhet, är världsledande vad gäller effektivitet. Att centralisera lagerverksamheten, och driva den genom automationen i Larsboda för samtliga regioner i Sverige, kommer att innebära en markant effektivitetsökning för hela vår operationella verksamhet, vilket är avgörande för att nå våra finansiella mål, säger Chris Poad.

Noterbart är också att Mathem fyllt kassan med över 755 miljoner kronor från ägarna tidigare i år, vilket alltså inte var tillräckligt.

Dela artikeln: