ANNONS

Sïmon Saneback - En turbulent och transparent e-handelsresa

Sïmon Saneback - En turbulent och transparent e-handelsresa

I denna veckas avsnitt av Ehandelspodden får vi följa med i en mycket transparent intervju med Sïmon, vi får höra hur resan började och om hans höjd- och lågpunkter inom e-handelsbranschen.

ANNONS

 

Denna vecka får vi en transparent inblick i Sïmon Sanebacks resa som e-handlare. Han är entreprenören som startade sitt första bolag vid 16 års ålder och de senaste åtta åren varit e-handlare på ett eller annat sätt.

Allting startade med att han fick förfrågan om att hjälpa en fysisk butik som var nära konkurs. Han tog butiken ur en källare och byggde det från låga volymer till 100 miljoner på kort tid. Bolaget det handlade om var Top Streetwear.

Han om hur han fick många av konkurrenterna att gå i konkurrens och nästan fick leva på hemlig adress pga. hoten som mynnade ur det. En av metoderna som gjorde att man kunde få en fördel mot konkurrenterna var att man tog reda på vilka märken de sålde mycket av och förhandlade till sig samma märken genom att garantera mer pengar till distributörerna. I början kändes det som att man gjorde allt rätt, men Sïmon kan idag känna ånger när deras framgång ledde till andras undergång.

En turbulent tid

Resan med Top Streetwear var turbulent, det gick mycket upp och ned. En av de mest överraskande framgångsfaktorerna var att Finland snabbt blev en mycket stor marknad för bolaget och man lyckades ta en stark position i landet. En annan var att man lyckades med sin plan att bli streetwear-branschens Lidl, man tog in några starka varumärken, gjorde egen produktion på relaterade och liknande produkter, där man då hade betydligt bättre marginaler och lägre priser ut till kund. Varumärkena drev in trafiken men ens egenproducerade produkter drev försäljningen.

"Vi sov i bilen utanför McDonalds tills polisen kom och väckte oss"

De breddade sortimentet agressivt och jobbade även mycket med offline-marknadsföring. De deltog med sina produkter på danstävlingar och hände att de sov i sin bil utanför McDonalds tills polisen kom och väckte dem. De blev också en del av streetwear-relaterade communities och levde organiskt på mouth to mouth inom dessa. Bra och billiga samarbeten med stora artister, exempelvis Busta Rhymes som hade deras logotype i en musikvideo, var också en viktig marknadsföringskanal.

In med riskkapital

Några år senare tog de in investerare, med ambitionen att ta bolaget till bra över 100 miljoner i omsättning. Samtidigt började man få lite problem med fokus och Simon jobbade nästan dygnet runt och hans kollega hamnade på akuten.Det var nu tankarna på att detta inte skulle hålla privat började formuleras för Sïmon.

Han hoppade slutligen av projektet pga. att han höll på att förlora sin fru. Jobbet blev hans liv och han prioriterade om och valde att satsa på sin relation . Han berättar också i podden om hur han friade till henne på en biograf med en påhittad filmtrailer.

Blev istället e-handelskonsult för att jobba med de stora spelarna

Han bytte sida och tog jobb som e-handelskonsult på Brightstep. Han valde i samband med detta också att öppna sig och bli mer transparent och bli en större del av e-handelscommunityn. Målet med konsultjobbet var bland annat ville lära sig mer av de stora e-handlarna och hur man jobbar i stor skala.

En sak som han tyckte var svårt att anpassa sig till var att börja ta betalt för kunskap han normalt delade helt gratis, vilket blev en konstig situation för honom, han lärde sig också att de stora bolagen inte kanske kunde så mycket eller var så duktiga som han trodde från början. Svårast med de stora bolagen var att försöka förstå och prioritera e-handel eller omnikanal i bolagens ledning. Ofta är den placerad under en säljdirektör eller marknadschef, när den istället borde ligga högst upp i bolaget.

Bytte tillbaka till e-handelssidan

Han slutade på Brightstep och började på Smartguy, primärt i början konsultade han för att bygga upp den svenska delen av verksamheten som VD. Det gick dock snabbt och Smartguy bad honom att ta över Norge också bara på några månader. Ytterligare två månader senare gav de honom även ansvar för Finland. Problemet blev att man med den snabba expansionen tappade fokus på hemmamarknaden Danmark enligt Sïmon. Helt plötsligt blev han CMO och CSO i hela koncernen och fick sitta med i koncernledningen, vilket var en väldigt värdefull erfarenhet. 

Historien från TS upprepade sig i viss mån och det blev för mycket tid borta från hemmet med många resdagar och kvällar på hotellrum så han sa upp sig för att söka nya utmaningar.

Vad gör han idag - mycket!

Hans nya bana är mindre operativ där han engagerar sig i flera e-handelsrelaterade bolag. Han hoppade i år på DRKN som är ett livsstilsmärke för e-sportsbranschen som är i stark tillväxt och där det saknas en tydlig aktör. Greger Hagelin som grundade WeSc är också med i detta projekt.

Storebadge, som ska ta upp kampen med Trustpilot är ett annat projekt där han gick in och investerade och engagerade sig operativt. Det blir såklart lite spännande diskussioner eftersom Anton är engagerad i konkurrenten Reco.

Ska ta skandinaviska e-handlare in i högriskmarknader

Sïmon berättar också om sitt nya hemliga projekt, där han ska lägga mest av sin tid. Projektet heter Levvel och det går ut på att ta pure-play e-handlare i skandinavien in i nya marknader, framför allt högriskmarknader. E-handlaren ska stå för logistiken, medan Levvel löser marknadsföringen och etableringen på marknaderna. Levvel kommer ta den stora risken mot att de får en del av de utländska etableringarna. Kontoret i Kiev håller redan på att etableras och man kommer inom kort vara en handfull personer där.

Sïmon och Anton pratar också mycket om trender inom e-handel, bland annat betalningar, marknadsplatser, Asien och hur mobilen förändrar branschen.

Avslutningsvis berättar Sïmon sina tips för hugade e-handelsentreprenörer. Han tycker vi ska göra mer och tänka mindre. Även fråga mer, använda sina kollegor inom e-handel och utnyttja att vi är så öppna i branschen. Det tredje tipset är att själv våga vara öppen och testa sig fram samtidigt som man inte ska vara rädd för misslyckande.

Avslutande tipset är att jobba med något du tycker är kul, då kommer du aldrig tröttna eller tycka det är tungt att gå till jobbet.

Lyssna själv här nedan eller på Ehandelspodden

Dan Nilsson