EU jobbar just nu på flera fronter för att förenkla e-handeln över gränserna. Bland annat vill man att nätbutiker som säljer till kunder i ett annat EU-land, måste erbjuda sin produkter till samtliga EU-länder.
Nyligen satte man även ett maxtak för mellanbanksavgifterna och nu kommer nya direktiv som ska göra det enklare och billigare för europeiska e-handelskunder. Företag som gör det möjligt att handla direkt från Internetbanken ska lättare få komma åt kundernas kontouppgifter. Något som kommer att innebära stora förändringar för konsumenterna.
– Troligtvis kommer detta att innebära att det bli både billigare och tryggare att betala på nätet. Helheten är att du hittat en överenskommelse där du tryggar betalningar via Internet, när du är ute och handlar på nätet. Bankerna är ensamma på marknaden. Får vi in nya tredjepartsaktörer kommer sannolikt konkurrensen öka och det kommer ge billigare betalningslösningar säger Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker till Sveriges Radio.
Banken kan inte neka
De nya reglerna, som väntas godkännas av EU-parlamentet och träda i kraft till sommaren eller i höst, innebär bland annat att banker inte kan neka till att lämna ut inloggningsuppgifter till kundernas bankkonton till tredjepartsaktörer, som hjälper dem att e-betala direkt från sin Internetbank.
Det innebär även att kunden inte behöver använda kredit- eller betalkort, något som begränsar eventuella extraavgifter som banken kan ta ut när kunder betalar med kort. Men Bankföreningen är inte helt nöjda med de nya direktiven och säger att det finns säkerhetsrisker med att lämna ut sina kontouppgifter.
– Det vi talar om är e-handel. Sedan uppmanas man lämna sina koder. Man ser det som en enkel betalningslösning, men kunden är inte medveten om att det man gör är att lämna ut sina uppgifter till en tredje part. Det liknar det man kallar för phishing, säger Bankföreningens jurist, Lars Rutberg.
På bild: Olle Ludvigsson
Foto: Socialdemokraterna