ANNONS

Guide: Tillverkning och import - allt du behöver veta del 5: Quality Control

ANNONS

Vi har i de första delarna av artikelserien tittat på vilken typ av produkt vi tror kommer att sälja, samt för och nackdelar med white label och private label. Vi har även diskuterat hållbarhet och spårbarhet, samt val av land, fabrik och typ av sourcing. Förra delen handlade om Prover och Produktion, och nu har vi kommit till nästa viktiga del - kvalitetskontroll.

Vi har nu kommit till delen där vi ska utföra kvalitetskontroll (QC) på våra produkter. Vi har redan i förra delen pratat en del om QC eftersom det är starkt sammankopplat med produktionen, men QC är så pass viktigt att det får ett alldeles eget avsnitt.

Förutom specifikation brukar man dela in QC i olika delar eller typer.

  • Sample QC
  • Material QC
  • Pre/During – production QC
  • After production QC

Lite beroende på vad man tillverkar och hur, så använder man alla eller enbart någon del av dessa QC-typerna. Grunden är alltid att kontrollera att man själv och producenten är överens om kvaliteten och utförandet av produkten, och att detta sedan följs under hela processen.

Specifikationen:

Denna pratade vi ingående om i avsnittet om sourcing. Specifikationen ska i detta steg uppdateras för att stämma överens med de justeringar som blivit gjorda på vägen när man ändrat och justerat de ursprungliga proverna. Den uppdaterade specen tillsammans med de godkända proverna är det som styr själva QC.

Märkning av lådor:

Genom att märka upp lådorna på ett bra sätt, och efter er standardisering (ofta har fabrikerna sitt eget system) blir QC-processen mer lik mellan de olika fabrikerna. Och därmed enklare att genomföra.

Sample QC:

Detta utförs innan man lägger en order och är bland det viktigaste i processen att få rätt eftersom detta ska vara referensen för produktionen. Det är viktig att redan här specificera var olika tags, etiketter och liknande ska sitta på produkten, och produktförpackningen om det finns en sådan. Samt att tillhörande produkter/prover testas tillsammans, även om man har olika producenter och sköter produktionen separat.

Material QC:

Beroende på produkt, storlek på batch och liknande kan man välja att göra enskilda QC på de ingående materialen. Detta kan vara extra viktigt om man kombinerar material från olika tillverkare som man har kontakt med, och som sedan sätts ihop i en av de valda fabrikerna.

Något som är vanligt förekommande är färgavvikelser då prover och produktion ofta inte blir exakt lika. Den kan även ske vid ytbehandling som är väldigt visuellt och då kan leda till att produkten inte är säljbar.

Pre/During - produktion QC

Kan kombineras med material QC om man är tidigt ute, eller om man är på plats för att kontrollera allt direkt innan produktion eller i vissa fall när det produceras. Vissa produkter har ställtid men kommer ut väldigt snabbt, medan andra typer av produkter kan ha produktionstid på flera dagar, till exempel på grund av ytbehandling eller annat. Detta kan också vara tillfället där man utför factory audit, även om det är relativt sent i processen och det inte går att backa.

After produktion QC:

Precis som namnet antyder gör man här kontrollen efter det att produktionen är klar. Denna typ, tillsammans med sample QC, är den vanligaste kontrollen man genomför vid en produktion. Problemet med att enbart genomföra dessa två är att man inte har möjlighet att fånga upp problem på vägen. Då kan man stå där med de produkter och den kvalitet som har blivit producerad, utan möjlighet att byta ut dåliga exemplar om man har gjort överproduktion.

Det är viktigt att när man skapat en rutin, men även när man inte har en rutin på plats, gör en checklista för sitt QC-arbete som är baserat på specen. Den kan vara i pappersformat, eller digital via olika verktyg, och kan hjälpa till att skapa mervärde både framåt och bakåt i kedjan.

Beroende på felaktighet bör det finnas förslag på lösning redan i checklistan. Och om det går att genomföra, även vilken typ av avvikelse som är godtagbar. Detta är ofta något som man arbetar fram över tid, eller som man får med om man köper ett digitalt verktyg som redan har detta.

I viss tillverkning behöver man extra dokument för att föra ut eller in produkterna. Det kan vara att de ska CE-märkas eller att produkten innehåller magneter och/eller batterier. Vilket ofta kan vara mer känsligt om produkten skall fraktas via flyg än om det skall transporteras på lastbil, men också om det behövs ytterligare tester. I de fallen behöver man i vissa fall skicka delar, eller i sällsynta fall hela produktionen för att mätas, och då finns det speciella företag som anordnar det.

I Europa är dessa testfaciliteter inte lika vanliga, men innanför Europa är det inte heller lika känsligt.

För er som har följt inköpsserien börjar ni nu bli fullfjädrade proffs. Den viktigaste delen är nu att applicera allt praktiskt, och att våga börja med några enkla produkter ni tror på. 

Bild av Martin Granberg
Martin Granberg
CSO pĂĄ Priceindx
Martin Granberg