ANNONS

Guide: Tillverkning och import – allt du behöver veta del 4: Prover och produktion

ANNONS

Hösten är här, och det innebär att vår artikelserie för dig som funderar du på att ta fram egna produkter fortsätter. Den här gången hjälper vår expert Martin Granberg dig med hur du ska tänka kring att ta fram prover, men även när det är dags för skarpt läge och starta själva produktionen.

I de tidigare tre delarna av den här guiden har vi gått igenom hur man ska tänka för att välja och tillverka rätt produkt, det man måste tänka på kring CSR och spårbarhet i försörjningskedjan och hur man väljer rätt land, fabrik och typ av sourcing.

När vi med hjälp av vår spec nu har genomgått sourcingen och hittat vad vi tror är 2-3 bra tillverkare, är nästa steg att producera prover för att se vem av tillverkarna som faktiskt skall få vår order. Gör man förarbetet med proverna bra blir produktionen den minsta huvudvärken. 

Det är också bra att ha upparbetade prover hos fler än en fabrik om det skulle bli strul med den första. Allt från översvämningar och brand, till brist på arbetskraft och råmaterial kan ställa till det.

Prover:

Målet är att göra ett så skarpt prov som möjligt. Inom vissa material eller vid viss typ av produktion (med dyra ställkostnader exempelvis) kan det vara kostsamt att tillverka helt skarpa prover. Då kan man få nöja sig med materialprov, produktionsprov och färgprover för att säkerställa att de kan tillverka produkten, och i stället stipulera högre krav i avtalet man har med fabriken vid produktion.

Men i normala fall tar man fram så exakta prover man bara kan, och man bör minst ta fram tre prover. Ett för fabriken att använda som referens vid tillverkning, ett för intern referens och ett för intern/extern referens om man tillverkar till tredje part, som kan vara kund, eller inköpschef/ansvarig om man agerar som ett inköpskontor/avdelning. 

Material/färg:

När man kommunicerar med fabrik är det bra att man har en referens när det gäller kvaliteten. Det är den kunskapen man skaffar sig när man gör själva sourcingen, och ”bränner en fabrik” genom att man får dem att skicka en massa materialprover så man vet hur tillverkare klassar olika material. Olika material har olika kvaliteter, och både när man specar och beställer prover är det viktigt att veta vad man är ute efter.

Genom att ha fått materialprover tidigare i sourcing-processen, eller att man på annat kommit över ett fysiskt prov, kan man skicka det till tillverkaren för att vara säker på att det blir så korrekt som möjligt.

Färg kan man jobba med genom olika färgkoder, till exempel pantone. Beroende på vilket material man arbetar med. Här är det viktigt att leverantörerna har samma referens som er. Jobbar man med pantone, måste även leverantören ha detta. Detta är inte alltid är självklart.

Förprover:

Gör man kostsamma prover som är tillverkade av olika delar, kan det vara bra att godkänna delarna innan de sätts ihop till ett prov. Det vill säga ”pre-sample parts” där man får delarna och färgproverna på det materialet som är upptryckt innan de sätts ihop.

Fördelarna med att jobba med denna processen är främst följande punkter.

  1. Sparar tid. Om en del av provet är felaktigt vill man ibland ha ett korrekt prov för att starta produktion. Då sparar man tid genom att ha gjort en ”pre sample parts review” först. 
  2. Är man en för jobbig kund så vill inte fabriken jobba med en, eller så höjer de priset. Genom att jobba smart i olika steg kan man undvika att fabriken upplever det så.
  3. Jobbar man parallellt med 2-3 fabriker är det lättare att jämföra de olika ingående delarna, och eventuellt tipsa den fabriken man vill jobba med om vilken exakt del man vill byta ut den mot. 

Test och beslut för produktion:

När de godkända proverna är på plats - se till att testa dem! Jobbar man inte smart kan det ta 2-3 omgångar att få det rätt.

Rostfria knivar skall vara rostfria (rosttröga). Skall väskan man tillverkar tåla en viss belastning så får man testa det och så vidare. Ett bra förhållningssätt är att förutsätta att fabriken alltid försöker spara in på något. Kanske inte nödvändigt luras, men de kan vara dumsnåla.

Har man hittat två likvärdiga fabriker kan det ibland vara svårt att välja. Då kan man lyfta blicken och fundera på övriga produkter/material som man arbetar med. Var ligger mina övriga fabriker, eller var tror jag att mina framtida fabriker kommer att ligga? Man kan också se över var favoritfabriker inom exempelvis emballage ligger, eller vilken hamn man vill skicka ifrån.

Det finns även andra skillnader man får titta på. Till exempel om man har man sitt kontor betydligt närmare den ena fabriken. Det kan vara bra för att enklare kunna genomföra en grundlig kvalitetskontroll (QC).

Även olika detaljer i betalningsvillkoren och leveranstiderna är viktigt och kan vara en anledning till att man väljer en fabrik över en annan.

Produktion

Vid produktion är det en del grundsaker som är viktigt att ha koll på:

  1. Tid för produktion
  2. Antal producerade enheter
  3. Planerad QC
  4. Planerad frakt 

1. Tid för produktion:

Genom att fråga och få vissa hålltider på produktionen kan man säkerställa att fabriken följer den planerade deadlinen. Det händer annars inte sällan att det inte startas eller görs för snabbt.

2. Antal producerade enheter:

Genom erfarenhet lär man sig hur stor procent man behöver sortera ut vid produktion av olika typer av material/produkter. Är det viktigt med exakta antal är det en bra tumregel att beställa extra så att man även efter en noggrann QC har rätt antal att skicka ut.  

3. Planerad QC

Kvalitetskontroll kommer att vara nästa artikel i den här serien, men det är viktigt att man vid produktion säkerställer tiden för QC och planerar in de olika typerna av QC. Detta kommer vi att gå igenom i nästa del.

Ibland vill fabriken undvika att man utför en QC. Då kan de trycka igenom produktionen någon dag innan planerad produktion och/eller så ser de till att paketera allt för att undvika att man gör en så kallad ”after production QC”. Därför är det viktigt att trycka på den punkten innan produktionen startas. Det här blir enklare om fabriken ligger nära det lokala kontoret.

4. Planerad frakt:

Hur man planerar och löpande justerar frakter är lite beroende om man köper FOB eller EXW vid exempelvis samfrakt. Men för att hålla deadline är det viktigt att pusselbitarna hamnar rätt.  

Detta är de viktigaste stegen för prover och produktion, och som jag började artikeln med så är förarbetet det viktigaste. Att producera bra prover och välja rätt fabrik utifrån detta sparar väldigt mycket tid senare.

När man bli mer erfaren och ”avancerad” kan man ta ut svängarna betydligt mer eftersom man vet vad som är svårt eller lätt, och vad som oftare blir fel. Och det är där hantverket ligger. Det är också tydligt att det är bra med en lokal närvaro, oavsett om det är i Asien eller Östeuropa. Allt går mycket snabbare om man är på plats.

Bild av Martin Granberg
Martin Granberg
CSO på Priceindx
Martin Granberg
martin.granberg@priceindx.com

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap