ANNONS

Konkurser och varsel ökar - men svag ljusning i handeln

"Får tydliga konsekvenser".

ANNONS

Trots att ljusare tider hägrar, så drar konkursvågen fortfarande fram genom landet. Enligt Creditsafe, som mäter statistik för aktiebolag, ökade konkurserna med 41 procent i mars. Totalt gick 804 aktiebolag omkull, att jämföra med 571 under samma månad förra året.

Även UC rapporterar en kraftig ökning på nästan 40 procent. Samtidigt konstaterar de att antalet nystartade bolag minskade med 17 procent.

Men en bransch gick emot strömmen, i alla fall enligt UC:s statistik, och det var handeln. Där minskade nämligen konkurserna med 11 procent inom detaljhandeln och 5 procent inom partihandeln.

Gräver vi djupare också i Creditsafes rapport ser vi däremot en konkursökning även i handeln. I detaljhandeln var ökningen 7 procent, i e-handeln 13 procent och i partihandeln 45 procent.

Första kvartalet har varit bekymmersamt och väldigt tungt för många företagare. Även om mars inte står för en lika dramatisk ökning som inledningen av året så är det svårt att tala om några betydande ljusglimtar. Snarare ligger mars väldigt högt. Det är också högsta siffran vi noterat för en mars månad sedan 1996, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

"Blir en dominoeffekt"

Men då klarade sig handeln i stort fortfarande klart bättre än branscherna som hade det värst, nämligen hotell och restaurang, konsultbolag, bilhandlare och byggbranschen.

Konkurserna spänner över många branscher och det blir en dominoeffekt, kanske framförallt inom bygg, när ett företag går i konkurs och påverkar flera aktörer. Vi vet att situationen snabbt kan förändras när betalningar för utförda arbeten uteblir eller när ens kunder börjar gå i konkurs, säger Henrik Jacobsson.

En annan dyster siffra, här med UC som avsändare, visar på att antalet varsel till följd av konkurser ökade med 40 procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period 2023.

De långvarigt höga konkurstalen inom flera branscher, såsom byggindustrin och hotell- och restaurang, får tydliga konsekvenser på arbetslöshetsstatistiken då varsel inom dessa branscher ökar. Hittills spår de flesta bedömare en arbetslöshetsnivå på drygt 8 procent, vilket är ett tufft läge men inte katastrofalt i jämförelse med tidigare lågkonjunkturer, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap