ANNONS

Fick stöd för butikernas överlevnad - nu tvingas de i rekonstruktion

"Några butiker har tvingats stänga".

ANNONS

Interiörhuset i Väst är en av Sveriges större grossister inom present- och heminredningskategorin. De driver även mode- och heminredningskedjan Dimoda, med försäljning till konsument.
Men just nu går de en svår match för överlevnad. Bolaget har nämligen försatts i rekonstruktion, efter flera år av röda siffror.

Under 2018 omsatte man 73,9 miljoner kronor, men därefter har utvecklingskurvan för försäljningen pekat nedåt. Det senast registrerade verksamhetsåret, som avslutades i april 2022, backade den ytterligare från 39,5 till 36,4 miljoner.

Resultatet, efter finansiella poster, stärktes dock även om det fortsatt var på minus. Den här gången på mer beskedliga -662 000 kronor, istället för -4,5 miljoner från tidigare år. Men soliditeten var samtidigt nere på blott 3,13 procent.

Under året har de egna butikerna drabbats hårt av covid-19 och några butiker har tvingats stänga. Interiörhuset har fått ta emot stöd från Tillväxtverket och omställningsttöd för att kunna hålla igång kvarvarande butiker, skriver de i årsredovisningen.

Samtidigt som man slet ont under pandemin försökte man även ställa om affären till att bli allt mer digital. Dels för att kunna nå ut bredare, men också för att möta nya tider och konsumtionsbeteenden.

Under året har Interiörhuset i Väst AB gjort fortsatt stora satsningar för att ställa om bolaget till den nya digitala handeln. Den nya digitala försäljningsplattformen lanserades under hösten 2021. Plattformen kommer att hjälpa bolaget att kunna skala upp snabbheten, samt utöka marknadsområdet till fler länder, skriver de.

Men först gäller det alltså att ta sig igenom en rekonstruktion. Och till rekonstruktör har Branka Stojkovic, Ackordscentralen Väst, utsetts.

Nils Lund
nils@ehandel.se