ANNONS

Stod vid ruinens brant - då fick de in 25 miljoner

Fick rejäl fart på försäljningen, men förlusten drog iväg ytterligare.

ANNONS

Nätapoteket Apomera har radat upp miljonförluster och 2022 gjorde man den största hittills. Resultatet, efter finansiella poster, ökade nämligen från -10 till -14 miljoner kronor.

Men samtidigt steg omsättningen kraftigt, mer än dubblades rentav från 9 till 20 miljoner. Något som förklaras av en ökad orderingång, i årsredovisningen.

Precis som 2021 och 2020 hamnade dock soliditeten på skam och var negativ. Faktum är att bolagets egna kapital var förbrukat den 29 juni förra året, men några nyemissioner senare hade man lyckats återställa det den 29 november. Bland annat tack vare att Apotea köpte in sig på drygt 10 procent av bolaget. Och tanken är att långsiktigt öka den ägandeposten.

Fokuserar helt på Finland

Om Apomera inte klingar särskilt bekant beror det kanske på att bolaget främst fokuserat på den finska marknaden. Dit har man nu ställt siktet helt och hållet, kan vi läsa oss till.

Företaget har under 2022 fortsatt sin satsning i Finland och mer än fördubblat försäljningen i landet gentemot 2021. Den svenska försäljningen är nu ytterst liten och företaget fokuserar nästan uteslutande på den finska marknaden. Bolaget har under året genomfört nyemissioner för att säkra upp den framtida driften, skriver de i årsredovisningen.

Totalt lyckades man skrapa ihop 25,4 miljoner kronor via nyemissionerna, efter att tidigare ha legat back drygt en halv miljon. Så efter att förlusten täckts upp satt man vid årets utgång på en kassa på 10 miljoner.

Apomera ingår i Renevatio-koncernen, som även har bolag som Common Clouds och Golfamore Group i portföljen.

Nils Lund
nils@ehandel.se