Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Branschen jublar - efter borttagna skatten: "Grönsminkad"

Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel
Nils Lund
nils@ehandel.se

Dela artikeln:

Nu vill man se fler punktskatter skrotas.

ANNONS

Beskedet om att plastpåseskatten helt tas bort i slutet av 2024 möttes med jubel från branschen. Svensk Handel, som länge varit en högljudd motståndare, var minst sagt till freds med beslutet.

Vi välkomnar att regeringen äntligen begraver plastpåseskatten en gång för alla. Det här var aldrig en skatt som gjorde skillnad för miljön. Klimatfrågan är för viktig för att ägnas åt symbolåtgärder och plakatpolitik, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel, i en kommentar.

Branschorganisationen är heller inte orolig för att Sverige skulle missa EU:s mål om högst 40 plastpåsar per person vid 2025 i och med detta.

Att arbeta hållbart har länge varit en mycket högt prioriterad fråga i branschen och svenska handelsföretag är generellt föregångare i det arbetet. Studier och livscykelanalyser har visat att inga miljö- eller klimatvinster har uppnåtts genom plastpåseskatten, säger Martin Kits.

Nu hoppas man att fler utskällda skatter ska gå samma öde till mötes. En av de allra mest omtalade är förstås elektronikskatten.

Plastpåseskatten är en grönsminkad skatt som snarare haft negativa än positiva miljöeffekter. Vi hoppas att regeringen nu också tar sitt förnuft till fånga och avskaffar andra skadliga punktskatter, exempelvis elektronikskatten, som i likhet med plastpåseskatten snarare är ett uttryck för politisk greenwashing än en åtgärd som förbättrar miljön, avslutar Martin Kits.

Dela artikeln: