ANNONS

Försäljningen faller med 11 procent - ilska mot höjda skatten

Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen

"Är obegripligt".

ANNONS

Försäljningen av hemelektronik har dalat ordentligt, med 11 procent under det första halvåret. Det visar siffror från Elektronikbranschen.

Allra sämst har det gått för försäljningen av datorer, som fallit med 35 procent. Försäljningen av kameror backade med 30 procent och surfplattor med 23 procent, jämfört med samma period 2022.

Pandemieffekten i kombination med konsumenternas svåra ekonomiska läge påverkar branschen kraftigt. Vi ser minskad försäljning inom nästan alla produktgrupper, säger Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen, i ett uttalande.

Faktum är att till och med försäljningen av mobiltelefoner fått sig en rejäl törn.

Mobiltelefoner har historiskt varit konjunkturokänsliga, då de är en essentiell del av vår vardag. Nu ser vi en minskad försäljning av mobiltelefoner med -14 procent, sett till antal sålda produkter, säger Pernilla Enebrink.

Men nu kan det väl bara bli bättre? Inte nödvändigtvis. Branschorganisationen befarar att det tvärtom kan bli värre med ökade skattepåslag.

Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att höja elektronikskatten med upp till 500 kronor per produkt för konsumenterna är obegripligt. Det påverkar särskilt hushåll som har mindre pengar att röra sig med, vilket är många idag, säger Pernilla Enebrink.

Nils Lund
nils@ehandel.se