Sรถk
Stรคng denna sรถkruta.
ANNONS

Skogen Baby har blivit med bebis - nu letar e-handlaren investerare

Grundaren Stefan Dockberg
Foto: Elin Nylund
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

"Vi finns i tretton lรคnder".

ANNONS

I mitten av fรถrra รฅret sรฅ bekantade vi oss med den nystartade e-handlaren Skogen Baby. Ett fรถretag som satsar pรฅ miljรถvรคnliga, hรฅllbara, nappar tillverkade i Sverige. Napparna tillverkas av i princip helt fรถrnybara resurser och bolaget jobbar hรฅrt fรถr att bli allt mer transparenta.

Vi trรคffade grundaren Stefan Dockberg pรฅ Emeet i Stockholm fรถr att hรถra hur det gรฅtt sedan lanseringen.

Sedan vi talades vid sist sรฅ har vi liksom fรฅtt bekrรคftat att vi gรถr nรฅgonting rรคtt. Nรคr det kommer till livstidsvรคrdet pรฅ kunden, รฅterkommande kunder och att man som fรถrรคlder รคr beredd att spara in pรฅ ganska mycket innan man drar ner pรฅ bra, schyssta, produkter till sina barn, sรคger Stefan Dockberg till Ehandel.

Har kunderna rรฅd att vara hรฅllbara just nu?

Ja, man kan skippa den dรคr kaffen pรฅ morgonen, man hรฅller igen pรฅ nya klรคdesplagg, man รคter inte ute lika ofta. Men nรคr det kommer till att man vill bidra till en schysst framtid genom att ge bra och hรฅllbara produkter till sina barn sรฅ รคr man beredd att betala den pengen enligt vรฅr erfarenhet.

Vi uppnรฅdde en vรคldigt stor milstolpe fรถr bara nรฅgon vecka sedan. Vi hade en kund som kom tillbaka och handlade fรถr tionde gรฅngen pรฅ ett spann pรฅ knappt tolv mรฅnader. Dรคr fick vi en fjรคder i hatten pรฅ att vi gรถr nรฅgonting rรคtt och att det inte bara รคr nรฅgonting man kรถper en gรฅng.

Fรถretaget har alltsรฅ uppenbarligen รฅterkommande kunder och Skogen Baby har nu expanderat rejรคlt nรคr det kommer till den internationella fรถrsรคljningen.

Nu finns vi i tretton lรคnder och hos รถver 35 รฅterfรถrsรคljare.

Hur nรฅr ni nya รฅterfรถrsรคljare?

Det รคr helt organiskt. Vi har inte gjort nรฅgon stรถrre effort att fรฅ in รฅterfรถrsรคljare, utan det รคr faktiskt de som har vรคnt sig till oss och vill sรคlja vรฅra produkter.

Fรฅr vem som helst bli รฅterfรถrsรคljare?

Om de delar vรฅr vรคrdegrund och brinner fรถr hรฅllbarhet och socialt ansvarstagande, absolut. Alla fossilbaserade produkter som vi kan ersรคtta med vรฅra ser vi som en vinst.

Hur gรฅr det med tillverkningen i dessa tuffare ekonomiska tider?

Vi รคr extremt glada fรถr att vi har jobbat med lokala entreprenรถrer och tillverkare som รคr likasinnade och vรคldigt lรถsningsorienterade. Det รคr inte nรฅgra enorma mรคngder kilomรคssigt sรฅ peppar peppar sรฅ har vi en produkt som inte รคr sรฅ skrymmande och inte krรคver jรคttemycket material. Sรฅ tillverkningen har inte pรฅverkats speciellt mycket av stigande priser.

Finns det nรฅgon annan som gรถr samma sak som ni?

Mig veterligen sรฅ finns det ingen som gรถr exakt det vi gรถr. Det finns lite halvsubstitut eller nรฅgot mitt emellan. Delar av nappen exempelvis. Men det ska vara transparens. Produkterna ska ha genomgรฅtt en kvalitetssรคkring bรฅde vad gรคller hรฅllbarhet och sen รฅterigen det sociala ansvarstagandet. Sรฅ nej, det รคr ingen som gรถr det i den utstrรคckning vi hรฅller pรฅ med, det tycker jag att jag kan sรคga.

ร„ven om fรถrsรคljningen rullar pรฅ och den lokala tillverkningen inte drabbats av nรฅgra stรถrre kรคppar i hjulen sรฅ har tillvรคxtmรฅlen tagit en smรคll.

Vi hade hรถgt uppsatta mรฅl i slutet pรฅ fรถrra รฅret. Vi hade skruvat upp rejรคlt fรถr att vi bรถrjade fรฅ vatten pรฅ vรฅr kvarn. Framfรถr allt nรคr det kom till just รฅterfรถrsรคljarbiten. Men nu mรคrker vi att det รคr svรฅrare att komma in hos stรถrre och till viss del mindre รฅterfรถrsรคljare รคn vad det var fรถr ett รฅr sen. Det finns ju naturliga anledningar till det, men vi ser รคndรฅ ett stort intresse fรถr vรฅra produkter och hoppas komma in steg fรถr steg hos fler รฅterfรถrsรคljare nรคr marknaden vรคnder.

Satsar ni mer pรฅ e-handeln nu?

Vรฅr e-handel har stรคrkts och vi jobbar pรฅ att bygga en bรคttre plattform. Samtidigt รคr det en utmanande tid nรคr det kommer en mindre aktรถr som oss. Speciellt nรคr det kommer till att fรฅ exponering och hitta rรคtt mediamix. Trafiken hos Meta รคr dyrare och vill man ha nรคrvaro pรฅ flera plattformar sรฅ รคr det ganska kostsamt.

Hur lรถser ni det?

Vi tycker att det kรคnns vรคldigt spรคnnande fรถr oss som รคr mindre aktรถrer nรคr det kommer nya verktyg som marknadsautomation inom AI och liknande. Sรฅ det tittar vi mer pรฅ framรถver.

Stefan Dockberg berรคttar att de nu planerar en stรถrre breddning av sortimentet.

Vi fรถrsรถker fรฅ mer รฅterkommande kunder och รถka livsspannet bortom nappรฅldern. Inom en snar framtid planerar vi bland annat leksaker, bitringar och filtar. Produkter som gรถr att man ska vara en รฅterkommande kund till Skogen Baby under en lรคngre period.

Han berรคttar ocksรฅ att det finns planer pรฅ pedagogiska trรคleksaker. En liten breddning har redan pรฅbรถrjats och visat sig ge effekt.

Just nu nรคr vi har inkluderat lite fler produkter, sรฅsom presentpaket och giftpacks sรฅ ser vi ju att ordervรคrdena gรฅr upp. Istรคllet fรถr att bara kunna ha en eller tvรฅ produkter som vi har haft innan.

Enligt fรถretaget har man nu bevisat sin affรคrsmodell med nappen och nu รคr man redo att ta in investerare fรถr att skala upp ytterligare.

Just nu behรถver vi fรฅ in lite muskler fรถr att kunna driva det hรคr vidare och ta det till nรคsta nivรฅ och hitta rรคtt kanaler. Framfรถr allt behรถver vi fรฅ in rรคtt kompetens. Fรฅ in folk som har gjort den hรคr resan tidigare. Jag kรคnner nรคmligen att det bรถrjar bli lite begrรคnsat med operativa timmar.

Det รคr flera som har visat pรฅ intresse. Vi siktar pรฅ ett kapitaltillskott men som sagt sรฅ har vi fรถr avsikt att ta in nรฅgon person som รคven kan bidra med kompetens och ett kontaktnรคt.

Hur mรฅnga รคr ni idag?

Jag primรคrt och sen รคr det tvรฅ personer till operativt. Men det รคr ett tidskrรคvande jobb och de har รฅtagande pรฅ annat hรฅll. De hjรคlper till efter bรคsta fรถrmรฅga.

ร„r ni lรถnsamma?

Nej, det รคr vi inte รคnnu utan vi har fรถr avsikt att bli lรถnsamma mot slutet av nรคsta รฅr.

Vi har lite stรถrre investeringar att gรถra nรคr det kommer till nya napp-modeller. Framfรถr allt inom produktutveckling med nya verktyg och konstruktรถrer som vi arbetar med. Det รคr en stor initial kostnad.

Har ni nรฅgra omsรคttningssiffror att visa upp?

Vi har inte blivit fรคrdiga med vรฅrt brutna rรคkenskapsรฅr. Sรฅ vi har inte rรคknat igenom allting frรฅn fรถregรฅende รฅr รคnnu. Men vi gรฅr upp frรฅn รฅret innan, absolut. Jag kan inte ge nรฅgra exakta siffror, det fรฅr vi รฅterkomma med.

Ni tillverkar napparna i Sverige, ska alla nya produkter ocksรฅ tillverkas i Sverige?

Vi har fรถr avsikt att alltid utgรฅ frรฅn Sverige, men nรฅgonstans nรคr det kommer till vissa processer sรฅ blir det fรถr mycket handpรฅlรคggning. Dรฅ blir det lite fรถr kostsamt i Sverige sรฅ dรฅ kikar vi pรฅ andra lรคnder, men utan att tumma pรฅ vรฅr vรคrdegrund fรถrstรฅs.

Stefan Dockberg berรคttar samtidigt att de lรฅngt ifrรฅn รคr klara med fรถretagets hรฅllbarhetsarbete.

Vi รคr bara dรคr och skrapar lite pรฅ ytan. Vi vill absolut bli bรคttre. Det finns nรฅgra pionjรคrer inom det hรคr om man tittar pรฅ till exempel e-handlaren Asket. Ett sรฅnt mรคrke dรคr du kan gรฅ ner och titta pรฅ exakt vilken fiber frรฅn vilken farm. Detta รคr saker vi ska kika pรฅ framรถver och fรถrhoppningsvis bli รคnnu mer transparenta.

Har ni koll pรฅ hur mycket som รคr presenter?

Vi har lanserat presentpaketen ganska nyligen sรฅ vi har inte jรคttebra koll pรฅ detta รคnnu. Men vi ser en enorm framtida kรคlla fรถr fรถrsรคljning i segmentet babyshower-presenter och liknande.

Vad รคr planen de kommande mรฅnaderna?

Just nu hรฅller vi pรฅ att fรคrdigstรคlla en investeringspresentation fรถr att rulla ut den. Det รคr det vi har hรฅllit pรฅ med frรคmst de senaste veckorna. Vi har fรถr avsikt att gรฅ live med det hรคr i slutet av maj om allting gรฅr som det ska. Vi har nรฅgra namn pรฅ en shortlist som vi vill vรคnda oss till.

Precis i slutet av vรฅr intervju sรฅ avslรถjar dock Stefan kanske den stรถrsta nyheten.

Jag har sjรคlv blivit fรถrรคlder fรถr bara sju veckor sedan. Innan har jag inte haft nรฅgra barn. Sรฅ det hรคr kanske kan ge lite ny insikt till fรถretaget. Produkttestning live, sรคger Stefan med ett leende.

Det var ju sรฅ att hela bekantskapskretsen med vรคnner och familj, de hรถll ju andan om vรฅr son skulle ta nappen. Men det gjorde han som tur รคr, avslutar Stefan.

Dela artikeln: