ANNONS

PostNord trampar vatten: "Svenska e-handelsmarknaden minskade"

Annemarie Gardshol, koncernchef

“Kraftiga volymnedgången har börjat avta”.

ANNONS

Fraktjätten Postnord delger nu siffrorna för årets första kvartal. Omsättningen står i princip stilla jämfört med i fjol och klockar in på 9,9 miljarder kronor. Rörelseresultatet halverades dock och landade på 43 miljoner kronor, jämfört med 98 miljoner i fjol.

Bolaget kämpar fortsatt med dalande brevvolymer som under perioden sjönk med 11 procent. Paketvolymerna sjönk dock endast med 2 procent.

Konsumenternas förtroende för den egna ekonomin är fortsatt på historiskt låga nivåer, och det höga kostnadsläget för transporter består. Samtidigt kan vi se att den kraftiga volymnedgång som följde efter pandemin har börjat avta, och vi har genom prisökningar delvis lyckats kompensera för ökade kostnader, konstaterar koncernchefen Annemarie Gardshol.

Hon meddelar dock samtidigt att företagets förbättringsprogram löper på enligt plan.

I förhållande till förra årets första kvartal har våra danska och finska verksamheter förbättrat sina resultat. Det är glädjande att paketvolymerna i vår svenska verksamhet var oförändrade samtidigt som den svenska e-handelsmarknaden minskade. Trots utmanande omvärldsfaktorer och sammantaget lägre brev- och paketvolymer har koncernens resultat stabiliserats. Tack vare genomförda prisökningar har vi lyckats hålla omsättningsnivån uppe.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se