ANNONS

Ny rapport: Staden som står bakom en tredjedel av e-handeln

Karsten Deppert, e-handlare

Stadens e-handel har analyserats.

ANNONS

Helsingborg är en av de städer som fajtas om att bli Sveriges e-handelsstad. En annan konkurrent är Kalmar och förstås pionjären Borås. Detta utöver Stockholm som ofta vinner i siffror på grund av sin storlek. Men vem har sagt att man bara kan ha en e-handelsstad?

Nu har i alla fall en rapport tagits fram av e-handlaren och entreprenören Karsten Deppert i samarbete med E-commerce Park och med stöd av Helsingborgs Handelsföreningen. Rapporten bygger på siffror från 2021, inte helt olikt vår lista över Sveriges största e-handlare, då det är de senaste tillgängliga jämförelsetalen.

Så vad säger rapporten om Helsingborg? Inte oväntat så visar den på starka e-handelstal, vilket dock är känt sedan tidigare då regionen inhuserar flera stora e-handlare. Men rapporten har samtidigt tagit ett större perspektiv.

Mer än en tredjedel av all Sveriges e-handel, räknat i omsättning, har senaste åren haft kritiska kopplingar till Helsingborgsregionen. Det kan vara att de har huvudkontor här, lager och logistik, teknikutveckling eller internationalisering det rör sig om, skriver man i rapporten.

E-handelsomsättningen med kopplingar till Helsingborgsregionen beräknas ligga mellan 50 och 65 miljarder kronor.

Det är så klart svårt att göra en sådan här uppskattning exakt. Men vi har gjort olika scenarion, och beroende på hur man klassificerar aktörer, så är det mellan 35 procent och 45 procent av den totala e-handelsmarknaden, det vill säga mellan 50 och 65 miljarder kronor, som e-handelsbolag med starka kopplingar till Helsingborgsregionen representerar.

Om man räknar ren omsättning från e-handelsbolag i regionen så hamnar man dock på en lägre siffra.

Bolagen i regionen som arbetar direkt med e-handel omsätter över 9 miljarder tillsammans. Detta inkluderar många mellanstora e-handelsbolag, där många omsätter mellan 10 och 100 miljoner kronor. Den största aktören med kritiska kopplingar hit, Ikeas digitala satsningar, är dock inte medräknat i denna siffra.

Här kan man läsa rapporten i sin helhet som även listar e-handlare med bas i Helsingborg samt logistik- och teknikbolag med starka e-handelskopplingar. Funderar du över vad Helsingborg har att erbjuda på e-handelsområdet så är det alltså en bra start.

Transparens:
EhandelSE AB har sitt huvudkontor i Helsingborg.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se