Butiker och hyresvärdar går en hård strid om butikshyrorna, som kommer att stiga med runt 11 procent under 2023. Något som fått flera aktörer att säga upp sina avtal.
Sportkedjan Stadium har tidigare meddelat att man säger upp samtliga hyresavtal för omförhandling när de förfaller, enligt Dagens Industri. En annan jätte som nu ser över avtalen och möjligheten att flytta till nya lokaler är Elgiganten.
Vi tittar på andra lägen för en fysisk butik i närheten. Vi kan också låta avtalet löpa och fatta beslut när vi står inför en uppsägning, säger Annika Schönefeldt, fastighetschef på Elgiganten, till Svt.
Stigande kostnader samtidigt som konsumtionen minskar är förstås ingen lätt ekvation att få ihop, ens för de allra största aktörerna. Enligt Svensk Handel, som hjälper medlemmar med hyresavtal, har man haft 53 procent fler uppsägningsärenden i mars 2023, jämfört med mars 2022.
Det vi ser är ett hyresgästuppror i sin linda och om inte fastighetsägarna vill föra en konstruktiv dialog så tror jag att vi kommer att få se ett fullskaligt uppror, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
"Blir rimligt"
Fastighetsägarna menar däremot att höjningarna är nödvändiga, då de själva drabbats av högre kostnader. Utgifterna ska ha gått upp med totalt 25 procent, uppger de.
I den kontexten blir det också rimligt att man höjer hyrorna med 10 procent, menar Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.
Även Åhléns och Ur&penn avslöjar för Svt att de kommer att säga upp alla kontrakt för villkorsändring. Heminredningskedjan Cervera är inne på samma spår.
Vi har under flera år förhandlat tufft med hyresvärdarna utifrån svårigheterna att bedriva lönsam fysisk handel inom sällanköp. I många fall har vi varit tvungna att säga upp kontrakt för avflyttning för att nå rimliga kostnadsnivåer för verksamheten. När vi nu har en exceptionell ökning av hyresnivåerna på grund av KPI-knutna regleringar i hyresavtalen har vi fortsatt agera på samma sätt, skriver Cerveras vd, Hans Redig Bolin.