Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, har idag fler än 1 miljard aktiva användare i 154 länder. Inte konstigt att den sociala medie-plattformen blivit en allt viktigare marknadsföringskanal för företag, samtidigt som man själva satsar allt mer på e-handel inuti appen.
Men på senare tid har Tiktok stött på patrull efter att ett flertal lagstiftare världen över försöker begränsa användandet av videoappen. Det då man hävdar att Tiktok kan utgöra ett säkerhetshot och nyligen bestämde sig EU-kommissionen för att förbjuda appen i personalens jobbmobiler.
Med tanke på cybersäkerhetsproblem, särskilt när det gäller dataskydd och insamling av data från tredje part, har Europaparlamentet beslutat, i linje med andra institutioner, att från och med den 20 mars 2023 förbjuda användningen av Tiktoks mobilapplikation på företagsenheter, skriver Europaparlamentet i ett uttalande, där man även rekommenderar att personal tar bort Tiktok från sina personliga enheter.
Kan förbjudas helt
Tidigare har vi bland annat sett Storbritannien, Belgien, Danmark, Nya Zeeland och senast igår Norge införa liknande förbud. Något som även skett i USA, men där man hotat med att förbjuda Tiktok helt, även för privatpersoner om man inte kapar banden till Kina.
USA vill helt enkelt att det kinesiska ägarbolaget Bytedance säljer sitt innehav i Tiktok, annars riskerar appen att förbjudas i landet. I samtliga fall handlar det om en oro att användardata ska hamna i kinesiska regimens händer och att Kina skulle kunna använda Tiktok för påverkansoperationer mot andra länder.
Detta har varit på tapeten under ett antal år, men nu är läget skarpare än på länge och den 23 mars ska Tiktoks vd, Shou Chew, vittna inför den amerikanska kongressen.
Vittna inför kongressen
Chew förväntas bland annat prata om Tiktoks hållning i integritets- och datasäkerhetsfrågor, vilken påverkan plattformen har på unga användare, samt vilken relation tjänsten har till den kinesiska regeringen.
I tidigare uttalanden kring förbuden så håller Tiktok själva, föga förvånande, inte med om att det finns någon risk för att datan hamnar i fel händer.
Den kinesiska regeringen har aldrig bett oss om amerikansk användardata, och även om vi skulle få frågan, kommer vi inte att tillhandahålla den, har Chew tidigare sagt i en intervju med USA Today.
Han påpekade också att "all amerikansk användardata lagras, som standard, i Oracle Cloud-infrastrukturen" och "åtkomst till denna data är helt kontrollerad av amerikansk personal."
Riktar sig till användarna
Hur det går i frågan återstår att se, men klart är att det är något som berör många. Både privatpersoner och företag. Tiktok har 150 miljoner aktiva användare i USA, nästan hälften av landets befolkning.
Utöver det ska fem miljoner amerikanska företag använda sig av Tiktok för att kommunicera med landets konsumenter. Lägg därtill att bolaget har runt 7 000 anställda i landet. Något som Shou Chew också påpekar i ett inlägg på Tiktok där han riktar sig direkt till appens användare i USA.
Detta är ett avgörande ögonblick för oss. Vissa politiker har börjat prata om att förbjuda tiktok, något som innebär att 150 miljoner av er kan förlora Tiktok och jag ska vittna inför den amerikanska kongressen för att berätta om allt vi gör för att skydda amerikaner som använder appen.
Shou Chew avslutar med att be följarna berätta vad de tycker om appen i kommentarsfältet, som nu är uppe i 74 000 kommentarer, och vad de vill att han ska framföra till kongressen.