ANNONS

IKEA satsar pÄ lagerdrönare - ett hundratal i drift: "Win-win"

"FörbÀttrar vÄra medarbetares vÀlbefinnande och sÀnker driftskostnaderna".

ANNONS

Det rÄder ingen brist pÄ startups inom e-handeln som försöker sÀtta drönare i arbete. PÄ senare Är har vi sett företag testa allt frÄn e-handelsleveranser till utflygning av medicin och burgare. Men Àven om drönare ofta kopplas ihop med last mile-leveranser, med blandade resultat, sÄ finns det fler anvÀndningsomrÄden.

PÄ lagret till exempel. Inte sÄ konstigt kanske eftersom de ÀndÄ Àr ganska bra pÄ att skapa en överblick. Sen Àr det ju den saken att de faktiskt kan flyga, och pÄ ett höglager med mÀngder av hyllor, sÄ passar de alldeles utmÀrkt till lagerinventering.

En verksamhet som det ZĂŒrich-baserade företaget Verity specialiserat sig pĂ„. Deras lagerdrönare jobbar dygnet runt med att hĂ„lla koll pĂ„ lagret, en av de mest tidskrĂ€vande arbetsuppgifterna i ett lager, enligt uppgifter. Nu har Verity stĂ€ngt en finansieringsrunda pĂ„ 32 miljoner dollar för sin fortsatta expansion.

Att vi nu stÀnger vÄr serie B-finansieringsrunda visar vÀrdet av vÄrt system för vÄra kunder. Det visar Àven pÄ investerarnas förtroende för vÄr branschledande lösning och vÄrt team, sÀger Veritys grundare och vd, Raffaello D'Andrea.

Ett hundratal Ikea-drönare

Grundaren Raffaello D'Andrea Àr ingen duvunge nÀr det kommer till lagerlösningar. Innan han startade Verity Är 2014 var han en av medgrundarna till Kiva Systems. En lösning med lagerrobotar och flyttbara hyllsystem som senare köptes upp av Amazon 2012.

Och det verkar gĂ„ ganska bra Ă€ven för Verity. Förutom den senaste investeringsrundan har man landat kunder som Samsung och logistikföretagen Maersk och DSV. Även Ikea har hoppat pĂ„ tĂ„get, eller drönaren, och har sedan 2021 anvĂ€nt sig av Veritys lösning.

Totalt ska Ikea nu ha ett hundratal drönare i drift i 16 distributionscentraler i Belgien, Kroatien, Slovakien, Tyskland, Italien, NederlÀnderna och Schweiz.

Att introducera drönare och andra avancerade verktyg, som till exempel robotar för att plocka varor, Ă€r en win-win för alla. Det förbĂ€ttrar vĂ„ra medarbetares vĂ€lbefinnande, sĂ€nker driftskostnaderna och gör att vi kan ha mer överkomliga priser ut mot kunderna, sĂ€ger Tolga Öncu, retail operations manager för Ikeas holdingbolag Ingka Group.

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se