ANNONS

Stölderna pressar handlarna: "Stals för 8,5 miljarder"

Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk Handel

Kvar på höga nivåer - trots minskningen.

ANNONS

Handlarna upplever fortfarande stora problem med återkommande stölder. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2022. Mer än var tredje handlare uppger nämligen att de utsatts för stöld, eller ringa stöld, den senaste tiden.

Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare. Beslutsfattare måste förstå konsekvenserna av att inte agera på varningssignalerna. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen, säger Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk Handel, i ett uttalande.

Säkerhetsindex, som för statistik över butikernas brottsutsatthet, backar dock med två procentenheter till 44 procent. Indexet har dock ökat den senaste tiden och ligger oftast inom intervallet 40 till 50 procent.

Samtidigt visar Svensk Handels siffror att benägenheten att anmäla stölder och ringa stölder är på fortsatt mycket låga nivåer. Mindre än hälften av de rapporterade händelserna har anmälts.

Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider. Det måste till tydliga markeringar om att brott likt dessa inte kan begås ostraffat, annars kommer de tyvärr bara att fortsätta, och i värsta fall öka i frekvens, säger Nina Jelver.

Nils Lund
nils@ehandel.se