Det såg mörkt ut. Riktigt mörkt. Kedjan gick i konkurs. Men nu, bara två veckor senare, har det anrika bolaget fått en ny ägare. Det stod klart igår. Indiska har återuppstått.
Det nya ägarbolaget heter Indiska 1901 och helägs av Färna Invest AB, grundat av affärsmannen Gerald Engström. På måndagen stod det även klart att Indiska får en tillförordnad vd. Hon efterträder Karin Lindahl, som även var den tidigare helägaren.
Tf vd heter Eva Kaijser och hämtas utifrån. För Ehandel berättar hon nu om sin bakgrund och strategi för Indiska framåt.
Jag har en bakgrund i tung industri, gruva, smältverk och oljebolag och har gjort den här typen av resor med bolag tidigare. Jag har jobbat med rekonstruktioner och konkurser, så jag är rätt person för uppdraget, säger hon till Ehandel.
"Som att springa ett maraton"
Exempel på större bolag som hon har haft ledande roller på är Boliden och Starbreeze. Hon var även involverad i numera Paypal-ägda Izettles börsnotering. Senast kommer hon från en roll som CFO på det svenska petroleumbolaget Nynas, som hon ledde ur en rekonstruktion.
Vad är tricket för att lyckas med en rekonstruktion?
Det är som att springa ett eller flera maratonlopp. Det gäller att tänka på och hitta lösningar, men också hjälpa teamet. Det är inget man gör själv dock, utan det är ett lagarbete.
Har du något mer konkret exempel?
Det är som att spela tredimensionellt schack. Det gäller att tänka sig in i varje intressents roll, kunder, leverantörer, kanske Finansinspektionen, revisorerna, styrelsen och ägarna. Alla ska komma överens om en lösning. Och det gäller att hitta minsta gemensamma nämnare för att hitta den bästa lösningen, att massera fram den.
"Lyckosamt situation"
Men den här gången är det ett annat läge, betonar hon. Indiska har ju tagit sig ur sin rekonstruktion.
Här kliver vi in i en lyckosam situation, med en ny finansiellt stark ägare. Vi har redan löst problemet. Det finns redan en lösning färdig. Och det är fantastiskt att det har gått så snabbt som på bara två veckor från att man ansökte om konkurs, till att man lyckosamt tagit sig ur den.
Vad är fördelen med det?
När man håller ett sådant högt tempo så behåller man stora värden. På exempelvis ett halvår i rekonstruktion förlorar man normalt både värden och kompetens på vägen.
Men Indiskas förluster har skenat under pandemin och uppgick 2020 till exempelvis strax över -200 miljoner kronor. Eva Kaijser hävdar dock att bolaget var på god väg mot svarta siffror igen strax innan konkursen. Och nu med en kapitalstark ägare i ryggen så kan finansiell stabilitet uppnås relativt snabbt, tror hon.
Vad blir ditt huvudfokus?
Strategin framåt är att få hela teamet att vrida runt sitt huvud för att lösa de kommande 120 åren i Indiskas historia och förvalta arvet. Vi får inte fastna i konkursen nu.
Men kommer du att genomdriva några organisatoriska eller andra förändringar?
Vi kör vår business som den ligger just nu, med varumärket intakt. Vi har redan rekonstruerat balansräkningen och skrivit av alla skulder. Det är ett nytt bolag nu.
Indiska satt innan konkursen på en skuld på totalt 11 miljoner till Vasakronan och andra fastighetsägare som har hyrt ut butikslokaler till Indiska.
Vad har Indiskas nya ägare för styrkor?
Han är kapitalstark. Jag tror vi stannar där.
Men kommer ägarskiftet innebära några neddragningar eller andra förändringar?
Det kan jag inte uttala mig om i nuläget och efter bara ett dygn på mitt nya jobb. Men vi har räddat stora värden.
Vad kommer du att ha för fokus på e-handeln framåt?
Det finns en e-handelsstrategi. Men jag kan inte kommentera exakt hur den strategin ser ut. Tanken är ju med mig i rollen som tillförordnad vd att jag ska tillföra extra kraft till bolaget vad gäller extraordinära frågor, inom det legala och finansiella området. Vi ska sedan ta in en ordinarie vd. Men vi har inte inlett en rekrytering än.
Men det finns i dagsläget inga planer på att stänga några butiker. Hon lyfter också fram att Indiska med sin nya ägare kan fylla på i lager och butikslokaler med produkter, inför julhandeln.
Hur mycket visste du om Indiska innan du klev in som tf vd?
Inte mer än att jag har varit en trogen Indiska-kund länge.
Vad kan du tillföra?
Jag har ju varit i den här situationen tidigare med bolag som CFO, vd och i rådgivande roller. Det är viktigt att vara transparent, att man tittar alla i ögonen och inte duckar undan. Det gäller att använda hela sin verktygslåda och den inkluderar även vänlighet, humor och respekt och förstås mycket teamarbete.