Snart kan den utskällda plastpåseskatten vara ett minne blott. Den infördes 1 maj 2020 och har sedan dess fått utstå hård kritik. Den har även långtifrån genererat de intäkter som dåvarande regeringen hoppades på.
Samtidigt visade det sig att svenskarna i högre grad började handla soppåsar i plast på rulle, vilka i flera fall är tillverkade utomlands på fossil råvara. Medan många svenska plastbärkassar, som också beskattas, är tillverkade av återvunnen råvara.
Därför kräver nu Innovations- och kemiindustrierna (IKEM) att den nya regeringen avvecklar skatten.
Regeringspartierna M, KD, L och samarbetspartiet SD har sedan tidigare aviserat att de ska avskaffa plastpåseskatten. Nu förväntar vi oss att det sker. Företagen vill ställa om sitt arbete för en mer cirkulär ekonomi så att all plast kan återvinnas. Skatten sätter käppar i hjulet för det, säger Henrik Oxfall, plastexpert på IKEM, i ett uttalande.
De vänder sig även mot att användningen av papperspåsar skjutit i höjden. De uppger nämligen att det är ett tyngre alternativ som vid transporter kräver mer resurser.
Det är hög tid att nu slopa den skadliga plastpåseskatten. IKEM vill se en politik som möjliggör teknisk utveckling för ett hållbart samhälle. Företagen vill och kan ta dessa steg, nu behöver politiken komma ikapp, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.