ANNONS

Tufft Q3: Bokhandlaren måste höja priserna – igen

Bokus Maria Edsman
Bokusgruppens vd Maria Edsman
Bokusgruppen/Pressbild/Skärmdump

Storsatsar på e-handel.

ANNONS

Börsnoterade Bokusgruppen är här med en rykande färsk rapport för årets tredje kvartal, i deras brutna räkenskapsår. Perioden som avses är juli till september.

Och det är ingen munter "roman" direkt. Omsättningen sjönk med 1,7 procent i Q3 till 421 miljoner kronor, medan EBITA-resultatet mer än halverades till 14,9 miljoner, från 34,4 miljoner i fjol.

Men vd:n Maria Edsman är ändå övervägande nöjd.

Omsättningen i tredje kvartalet var stabil jämfört med föregående år. De satsningar på onlinekanalerna som tidigare aviserats har fortsatt enligt plan under kvartalet. Dessa görs med flera års starka resultat i ryggen för att långsiktigt skapa högre tillväxt. Initiativen har medfört högre kostnader vilket leder till en lägre EBITA än för motsvarande period föregående år, skriver hon i sitt vd-ord.

Delar av e-handeln växer

Försäljningen från koncernens fysiska butiker uppges nu vara tillbaka på nivåer som man såg innan pandemin. Samtidigt minskade online-försäljningen. Men Akademibokhandeln Online gick dock mot strömmen och växte med 16,7 procent under Q3.

Omsättningen i butik ökade med en dryg procent och med 8,1 procent ackumulerat för året. För Bokus Online fortsatte omsättningen att minska, men i lägre takt än tidigare och i mindre omfattning än marknaden enligt Bokförsäljningsstatistiken.

Nu gör man även en stor online-satsning. Bokusgruppen har redan investerat i en systemplattform, logistik och mer marknadsföring på nätet.

Tvingas höja bokpriserna

Samtidigt har kostnaderna stigit efter att man har ökat bemanningen i sina fysiska butiker. Det har medfört högre bokpriser.

Därtill har inflationen drivit upp inköpspriser, transportkostnader och energipriser. Men tack vare att vi på ett bra sätt lyckats kompensera de ökade inköps- och transportpriserna med prishöjningar ut mot kund var bruttomarginalen för bolaget som helhet i nivå med föregående år, skriver Maria Edsman och fortsätter:

Vi ser inga större effekter på efterfrågan till följd av prishöjningarna, förutom på vissa dyrare produktgrupper, såsom spel, vilka tappade något i volym.

Oro för dyrare lokaler

Koncernen är även oroad över väntade hyreshöjningar för butikslokaler framöver.

Dessa kostnadsökningar gör det oundvikligt för oss att höja priser ut mot kund ytterligare. Vi kommer dessutom att ha fullt fokus på att säkerställa att vi har flexibilitet i vår kostnadsbas för att kunna parera oförutsedda händelser under de kommande kvartalen. Vi kommer även lägga fokus på effektivitetshöjande initiativ som kan minska vår kostnadsbas över tid.

Bokusgruppens aktie föll i inledningshandeln på morgonen med 2,6 procent, men återhämtade sig på förmiddagen till -1,25 procent.

David Gustavsson
david@ehandel.se