Som vi berättat tidigare ska Amazon ska ha varit i kontakt med ett flertal svenska förlag. Man ska också ha fört förhandlingar med Förlagssystem angående leveranser till företagets distributionscentral i Frankfurt, samt Bokrondellen, en svensk databas som samlar den data som krävs för att sälja litteratur i butik och via e-handel i Sverige.
Amazon är som vanligt förtegna om dessa uppgifter, men skulle e-handelsjätten satsa på att etablera sig i Sverige, kan det innebära maktskifte och radikala förändringar på den svenska bokmarknaden.
– Jag tror att det kommer att bli en stor sak om Amazon får tillgång till svenska böcker. Att döma av det jag har sett i andra länder är det en aktiv och aggressiv konkurrent. Men ur Akademibokhandelns perspektiv ligger vår styrka i våra butiker och medarbetare, säger Maria Hamrefors, vd för bokhandelskedjan Akademiebokhandeln.
Kan rubba dagens maktbalans
Amazons aggressiva taktik, särskilt när det gäller prissättning, har gett dem en stor marknadsandel i flera europeiska länder. Något som inte uppskattas på alla håll och i Frankrike har vi sett hur en ny lag är på gång som ska jämna ut oddsen.
Och e-handelsjättens sätt att jobba med pressade priser är något som även skulle kunna locka många svenska kunder.
– De som har något att förlora på det här är de stora bokförlagen. Men det kommer att skvätta över lite på de små också, säger förläggaren Svante Weyler.
Forskaren Anna-Maria Rimm tror att Amazon kan omforma hela den svenska bokbranschen på nätet, och att dagens maktförhållanden mycket väl kan förändras.
– De små och stora förlagen kan komma att enas mot den globala jätten. Det skulle bli alla mot Amazon, säger Anna-Maria Rimm.
Källa: SVT