ANNONS

Skatteverket anklagar matbuden - "medvetet fusk"

"Risken är stor att skatter inte betalas".

ANNONS

Budplattformar som Foodora, Wolt, Bolt och Uber Eats logistikleverantörer granskas i sömmarna av Skatteverket. Myndigheten anklagar nämligen matbuden för både "medvetet fusk" och "omedvetna fel" i ett pressmeddelande. Exakt vilka av bolagen som omfattas av respektive påstående framgår inte.

De låga fraktpriserna, mellanhänder och bolag registrerade i andra länder har i alla fall fått Skatteverket att gå till botten med om man går miste om skatteintäkter.

Med ett så lågt pris är risken stor för att skatter och avgifter inte betalas som de ska, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av kontrollen på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Bland det myndigheten säger sig ha upptäckt återfinns oredovisade inkomster, osanna fakturor och oredovisade löner. De skriver även att de misstänker att parterna får extern hjälp med upplägg för att undvika skatt.

Det kan vara svårt att veta vem som verkligen har arbetat. Kontant betalning förekommer mellan budföretagen och budet och flera matbud verkar dela på såväl bankkonto som inloggningsuppgifter till plattformen. Vi befarar att människor med svag position på arbetsmarknaden utnyttjas, säger Emma Lindmar Viberg.

Ehandel har sökt Skatteverket under hela tisdagen, men ingen ansvarig har svarat i telefon.

Nils Lund
nils@ehandel.se