I början av året uppdagades det hur anställda vid Amazons tyska distributionscentraler vaktats av nazistvakter. Deras utländska personal ska ha behandlats som boskap, jobbat för svältlöner och vakterna ska systematiskt genomsökt arbetarnas bostäder, väskor och kroppsvisiterat dem för att kontrollera så de inte stulit något.
Riktigt så illa ska det inte vara i Storbritannien, men när den wallraffande BBC-reporten tog jobb som plockare på det cirka 10 000 kvadratmeter stora lagret, var han allt annat än nöjd med arbetsförhållandena.
Som anställd på Amazon fick reportern mellan 73 och 93 kronor i timmen beroende på om han jobbade dag eller kvällsskift. Kvällsskiftet varade under 10,5 timmar och under dessa gick han ofta en sträcka på 18 kilometer.
Ordrarna fick han genom en handdator och han hade sen 33 sekunder på sig att plocka dem. Datorn räknade också ner och pep om arbetaren gjorde ett misstag.
- Vi är maskiner, vi är robotar, vi kopplar in vår handdator och håller i den men vi hade lika gärna kunnat koppla in oss själva. De kanske inte litar på att vi ska kunna tänka på egen hand, som människor gör. Jag vet inte, säger reportern.
Disciplinära åtgärder
Handdatorn som reporten använde under passet mätte även hur snabbt han plockade och skickade sen vidare informationen till cheferna. Och om han inte plockade tillräckligt fort kunde han ställas inför disciplinära åtgärder.
Reportern hade även en dold kamera på sig under passen och när filmerna spelades upp för en av Storbritanniens främsta stressexperter, professor Michael Marmot, slog han fast att det finns en ökad risk för psykisk och fysisk ohälsa för e som arbetar under dessa villkor.
– Det kommer alltid att finnas enkla jobb, men vi kan göra dem bättre eller sämre. Och det verkar som att kraven på effektivitet sker på bekostnad av individens hälsa och välbefinnande. Det måste finnas en balans, säger Michel Marmot.
Amazon själva har inte kommenterat uppgifterna närmare men säger att deras säkerhetsinspektioner inte visat på några avvikelser. Man säger också att en oberoende expert, som utsets av Amazon själva, gjort klart att plockjobb inte ökar risken för psykisk och fysisk ohälsa.
Källa: Consumer Affairs, SvD
Bilden har ingen koppling till artikeln