ANNONS

Vill stoppa smÀrtstillande i matbutiker - fÄr mothugg

"Vi kan inte riktigt förstÄ".

ANNONS

LÀkemedelsverket vill stoppa smÀrtstillande geler och sprayer innehÄllandes diklofenak pÄ alla försÀljningsstÀllen utom apoteken. Det innebÀr att matbutiker och bensinstationer skulle tvingas stÄ utan. Allt enligt ett förslag till regeringen.

Ett förslag som ocksÄ förbryllar och förargar. FrÄga bara Karin Brynell, vd pÄ branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Vi kan inte riktigt förstÄ varför miljöhÀnsynen ska vara annorlunda för att det sÀljs i dagligvaruhandeln istÀllet för apotek, sÀger hon till SVT.

PÄ Svenskt Vatten ser man dock positivt pÄ en sÄdan förÀndring. Anledningen: det skulle bli dyrt att uppgradera reningsverken sÄ att de kan rena bort miljöskadliga lÀkemedel.

Kostnaden för att uppgradera Àr vÀldigt hög. FrÄgan Àr om vi vill ta den kostnaden eller om vi ska sluta anvÀnda vissa delar av lÀkemedlen, sÀger PÀr Dalhielm, vd pÄ Svenskt Vatten.

De vill faktiskt gÄ Ànnu lÀngre och se att apoteken behöver stÀlla de hÀr lÀkemedlen bakom disken, för att tillgÀngligheten ska begrÀnsas. Och LÀkemedelsverket öppnar för en sÄdan lösning.

Det Àr korrekt att det finns fler ÄtgÀrder som kan genomföras nationellt, och försÀljning bakom disk Àr en sÄdan, sÀger Paulina Tuvendal.

Nils Lund
nils@ehandel.se