Är snabbväxaren Equestrian Stockholms produkter verkligen ekologiska? Sveriges Natur har granskat e-handlaren och kommit fram till att det är svårt att avgöra. I produkter som bolaget eko-märkt, ska man bland annat ha använt kaffesump som tillsats i materialet.
Och de produkter, som ska ha ECO-fyllning och ECO-fleece, innehåller nylon och polyester. De kan därför inte kan vara ekologiska, enligt de experter som tidningen talat med.
Vi har sökt information och även pratat med en av våra experter inom polymera material och man kan inte kalla ett polyestermaterial ekologiskt. När ett material innehåller ekologiska fibrer så handlar det om att fibrerna är ekologiskt odlade, så som till exempel bomull, säger Ingegerd Hartmann, textilingenjör på Rise, till Sveriges Natur.
Nu har bolaget dock ändrat på sajten och tagit bort eko-märkningarna, men att det skulle ha med granskningen att göra förnekar grundaren och vd:n, Johanna Ingelsson.
Nej, det handlar om en uppdatering av sajten. Jag har inte läst artikeln men tänkte göra det om två dagar, återkom gärna med frågor då, säger hon till tidningen.
"Måste preciseras"
De som marknadsför sig med påståenden om att man är gröna eller säljer klimatvänliga varor måste också kunna föra det i bevis, enligt marknadsföringslagen.
Begreppet ”ekologiskt” får bara användas för produkter som omfattas av, och som uppfyller de krav som följer av den förordningen. I andra sammanhang är begreppet att anses som ett vagt och ospecifikt uttryck liknande ”grön”, ”hållbar” ”miljövänlig” et cetera, och måste därför kvalificeras, alltså preciseras och begränsas för att inte riskera att vilseleda konsumenter, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket.